Antena 3 CNN Actualitate Informaţii SECRETE despre Nicolae Ceauşescu - dezvăluite astăzi de presă

Informaţii SECRETE despre Nicolae Ceauşescu - dezvăluite astăzi de presă

Informaţii SECRETE despre Nicolae Ceauşescu - dezvăluite astăzi de presă
Sursa foto: Foto: Mediafax
27 Noi 2012   •   21:29

Nicolae Ceauşescu este cel care a intermediat negicierile de pace între Israel şi Egipt, promovând şi intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum şi recunoaşterea Palestinei, confirmă documente israeliene declasificate marţi, scrie ziarul Haaretz.

"Voi dezvălui acum lucruri care nu pot fi făcute publice", declara premierul israelian Menachem Begin în cursul unei şedinţe de guvern din 4 septembrie 1977, scrie Mediafax.
   
"Preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, mi-a spus că preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. L-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între preşedintele Egiptului şi eu, dar mi-a spus că, deocamdată, este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanţi ai celor două ţări", explica Menachem Begin.

Arhivele de stat din Israel au scos la iveală aproximativ 40 de astfel de documente.

Menachem Begin, premierul care a condus Executivul statului evreu în perioada iunie 1977 - octombrie 1983, tocmai efectuase o vizită în România. Acesta încerca să menţină contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă.

În timpul întrevederii private cu Ceauşescu, Menachem Begin a fost informat că Anwar Sadat acceptase deja organizarea unei reuniuni directe între reprezentanţii Israelului şi cei ai Egiptului: "Am profitat de oportunitatea unei conversaţii personale cu Nicolae Ceauşescu; preşedintele s-a oprit din discuţia care dura de două ore şi a mers cu mine în grădină, doar cu un interpret", le spunea Begin miniştrilor israelieni.

De asemenea, dictatorul a propus ca Israelul să recunoască Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi să negocieze cu aceasta. "Ceauşescu mi-a spus că ar trebui să recunoaştem OEP, ar trebui să purtăm negocieri cu Yasser Arafat; Arafat este un om bun, Ceauşescu a vorbit cu el şi există oameni care sunt mult mai răi în OEP, Arafat este pregătit să recunoască statul Israel", spunea Begin.

Ceauşescu a cerut Israelului să se retragă din teritoriile ocupate în 1967. Ceauşescu "a vorbit şi despre colonii, iar eu i-am răspuns ce era necesar. A cerut retragerea la frontierele din 1967? Mi-a spus: Dacă Israelul va continua actualele politici - adică nu va accepta retragerea la frontierele din 4 iunie 1967, nu va recunoaşte statul Palestina, nu va purta negocieri cu OEP - el este îngrijorat - şi a spus acest lucru cu preocupare - că sentimentele antievreieşti se vor accentua în multe zone ale lumii. I-am spus: vreau să ştii că poporul evreu este unit acum, mai mult ca niciodată, în jurul Israelului", a precizat Begin, conform documentelor.

Israelul a semnat, în urma tratativelor duse de Ceauşescu, un tratat de pace cu Egiptul, conform Acordurilor de Pace de la Camp David, acord aflat în vigoare şi în prezent.

Acesta a fost semnat de preşedintele egiptean de la acea vreme, Anwar El Sadat, şi de fostul premier israelian Menachem Begin.

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu Yasser Arafat
Parteneri
Ministrul Educației are COVID-19
x close