Antena 3 CNN Actualitate Informații de ultimă oră despre noul an școlar în context epidemic: Școlile deschise până în pragul de infectare de 6 la mie, fără măști în spațiile deschise

Informații de ultimă oră despre noul an școlar în context epidemic: Școlile deschise până în pragul de infectare de 6 la mie, fără măști în spațiile deschise

Ministrul Sănătății și ministrul Educației au vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre propunerile de organizare a noului an școlar în contextul epidemiei. Măsurile discutate și prezentate trebuie aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Informații de ultimă oră despre noul an școlar în context epidemic: Școlile deschise până în pragul de infectare de 6 la mie, fără măști în spațiile deschise
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    20 Aug 2021   •   11:49

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis în ce context vor fi folosite măștile de protecție:

„Prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise. (...) Acestor copii care merg la școală trebuie să le oferim un cadru sigur. Purtarea măștii în școală va fi în continuare obligatorie pentru copiii de peste 6 ani, purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie. (...)

Pentru activitățile sportive în spații închise se va decide pe baza incidenței din zona respectivă dacă se vor desfășura în spațiu închis sau nu, fără mască.

Despre vaccinarea în școli (...) adaptăm scenariile în funcție de particularitățile fiecărei comunități și a fiecărei școli.”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile se vor închide doar în momentul în care indicele de infectare cu COVID-19 va trece de 6 la mia de locuitori

„Toți participanții la această discuție au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închide ultimele. (...) Sub rezerva validării CNSU, vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste acest prag apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantajat persoanele nevaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă, pentru cei vaccinați. Peste pragul de șase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârsta și de specificul activității, iar la carantină se oprește întreaga activitate.

Este de preferat să fie într-un mediu controlat, decât să circule în medii necontrolate. Plus că nu vor fi pierderi educaționale.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educației a precizat scenariile care vor intra în vigoare în școli dacă se depășește pragul de incidență de 6 la mie:

„Preșcolarii, creșe și grădinițe, să poată participa la procesul educațional. Clasele I - VI, pentru că e vorba despre elevi care nu pot fi vaccinați, din păcate trebuie să treacă în online. Pentru clasele VII-XII, inclusiv XII, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică.”

Mai mult, Sorin Cîmpeanu a explicat ce ar putea să se întâmple dacă într-o clasă sunt descoperite unul sau mai multe cazuri de infectare cu COVID-19:

„Toți colegii vor trebui să fie testați. Regula la acest moment este că la apariția unui caz de infecție intră toată clasa în online. Dacă toți colegii vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică pentru elevii care sunt vaccinați, subliniez ar putea, nu este o decizie încă. Cei nevaccinați ar urma să treacă în regim online.”

 

×
Subiecte în articol: şcoli Sorin Cîmpeanu Ioana Mihăilă
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close