Antena 3 CNN Actualitate Cum poți afla că urmează un cutremur ”cu 25 de secunde înainte”. Director INCDFP: ”Fiecare își poate seta alerta”

Cum poți afla că urmează un cutremur ”cu 25 de secunde înainte”. Director INCDFP: ”Fiecare își poate seta alerta”

Dr.ing. Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a explicat cum putem afla, cu până la 25 de secunde înainte, că urmează un cutremur.

Cum poți afla că urmează un cutremur ”cu 25 de secunde înainte”. Director INCDFP: ”Fiecare își poate seta alerta”
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    03 Noi 2022   •   12:37

Potrivit lui Constantin Ionescu, INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte. 

O astfel de alertă a fost emisă și în această dimineață, înainte ca seismul de 5,4 grade pe scara Richter să fie resimțit. 

Cum funcționează 

„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat directorul INCDFP pentru G4Media.ro

Directorul INFP susține că alertele sunt importante și pentru instituții, care pot lua măsuri rapide, cum ar fi: oprirea alimentării cu gaze, încetinirea trenurilor aflate în mers, oprirea reactoarelor de la centrala nucleară și altele. 

Constantin Ionescu a declarat, de asemenea, că alertele nu sunt transmise prin sistemul RO-Alert pentru a nu crea panică. ”Fiecare își poate seta alertă din aplicații și să le gestioneze responsabil”, a adăugat acesta. 

„Trebuie să fim conștienți că se produc cutremure și să ne luăm măsuri de siguranță, de exemplu să nu existe riscul să cadă mobila sau diverse obiecte din casă”, a mai spus directorul INCDFP. 

×
Subiecte în articol: cutremur INFP
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close