Antena 3 CNN Actualitate Institutul Geologic: "În circuitul de vizitare al Muzeului de Geologie nu există eșantioane care să depășească valoarea medie de radiații"

Institutul Geologic: "În circuitul de vizitare al Muzeului de Geologie nu există eșantioane care să depășească valoarea medie de radiații"

Institutul Geologic: "În circuitul de vizitare al Muzeului de Geologie nu există eșantioane care să depășească valoarea medie de radiații"
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
14 Feb 2017   •   16:33

În circuitul principal de vizitare pentru public al Muzeului Naţional de Geologie nu există eşantioane a căror valoare de fond, măsurată în aer, să depăşească valoarea medie a fondului natural de radiaţii stabilită la scară globală (2,44 mSv/an, potrivit UNSCEAR), precizează un comunicat de presă al Institutului Geologic Român.

Potrivit sursei citate, Institutul Geologic al României, prin unitatea nucleară autorizată - Laboratorul de Radiometrie, a efectuat măsurători bianuale ale fondului de radiaţie din sălile de expoziţie, valorile medii înregistrate fiind sub fondul natural de radiaţii (media anuală 1,01 mSv/an).

"Eşantioanele care prezintă excepţii de la valorile fondului natural de radiaţii sunt depozitate în condiţii speciale, publicul neavând acces la spaţiile de depozitare. Acestea se manipulează de către specialişti cu utilizarea de echipament de protecţie adecvat şi de către personalul ştiinţific autorizat. Subliniem faptul că simpla deplasare la distanţe de 2 m de cel mai radioactiv eşantion din colecţiile Muzeului Naţional de Geologie (neexpus) nu pune în pericol în niciun fel sănătatea oamenilor", se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanţii IGR afirmă că în colecţiile Muzeului Naţional de Geologie există o serie de minerale care conţin în mod natural uraniu şi toriu şi unele fosile care au fost expuse unui mediu radioactiv în timpul fosilizării, însă acestea au "o mare valoare estetică şi pentru cercetare".

"Primul astfel de eşantion există în colecţia muzeului din 1906. Asemenea eşantioane există în toate colecţiile şi muzeele din lume, multe dintre acestea având valori de patrimoniu naţional. Există o evidenţă strictă a fosilelor şi mineralelor care depăşesc valorile de fond natural de radiaţii", afirmă aceeaşi sursă.

Potrivit IGR, este în curs de elaborare un proiect pentru expunerea în condiţii de siguranţă a acestor minerale şi fosile de mare valoare patrimonială.

"Conducerea IGR şi a muzeului se implică în a semnala necesitatea efectuării periodice a măsurătorilor în sălile de colecţii ale muzeului, fiind preocupaţi totodată de respectarea cu stricteţe a recomandărilor făcute de către personalul unităţii nucleare autorizate", se mai afirmă în comunicatul de presă.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close