Antena 3 CNN Actualitate Intelectualii au demonstrat că demiterea lui Băsescu este constituţională. Citeşte scrisoarea adresată liderilor UE

Intelectualii au demonstrat că demiterea lui Băsescu este constituţională. Citeşte scrisoarea adresată liderilor UE

Intelectualii au demonstrat că demiterea lui Băsescu este constituţională. Citeşte scrisoarea adresată liderilor UE
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Iul 2012   •   07:22

90 de intelectuali români au trimis o scrisoare liderilor Uniunii Europene, pentru a clarifica acuzaţiile potrivit cărora actuala putere ar fi subminat statul de  drept. Aceştia vorbesc despre abuzurile făcute de preşedintele suspendat Traian Băsescu şi demonstează în câteva pagini că demiterea lui este constituţională.

Intelectualii români le explică liderilor europeni contextul politic din România în care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui. Semnatarii vorbesc despre abuzuri făcute ani de zile de Traian Băsescu, pe care susţinătorii acestuia le-au trecut sub tăcere când au făcut raportări la Bruxelles. Cât priveşte Curtea Constituţională, pe care a invocat-o mereu preşedintele Traian Băsescu, aceasta nu este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituţie unde numirile se fac pe criterii politice şi care se ocupă de arbitraj în chestiuni constituţionale, se arată în document.

"Curtea Constituţională nu ..este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituție unde numirile se fac politic și care are ca unică vocație arbitrajul în chestiuni constituționale", se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii adaugă că aceiaşi magistraţi ai curţii la care a făcut apel Traian Băsescu au apreciat că, substituindu-se Primului Ministru, preşedintele a încălcat principiul fundamental al separaţiei şi echilibrului puterilor. Astfel, guvernul României - în special în perioada premierului Emil Boc - nu a mai răspuns în faţa Parlamentului, aşa cum se întâmplă în toate statele democratice din Uniunea Europeană, ci în fapt în faţa preşedintelui, ca în Federaţia Rusă, adaugă intelectualii.

Aceştia îşi continuă demosntraţia arătând că şeful statului a comis de-a lungul anilor nenumărate abuzururi. Unul dintre ele, dezinformarea Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în chestiunea suspendării. În scrisoare se arată că românii sunt îngrijoraţi de noi tăieri de salarii. 

"Preşedintele însuşi a asumat un rol executiv direct când a iniţiat tăieri sălbatice ale salariilor şi pensiilor, fie că era vorba de profesori, de militari, de cadre medicale, de judecători şi funcţionari publici, decimând astfel clasa mijlocie în formare. În acelaşi timp, fondurile publice care plăteau pe clienţii partidului dominant au crescut an de an, în dispreţul retoricii de austeritate generală", se mai arată în epistolă.

Intelectualii aduc aminte că nemulţumirile au culminat iarna trecută cu demonstraţiile de amploare în peste 60 de oraşe ale ţării. Sute de mii de oameni au cerut luni întregi plecare lui Traian Băsesu şi a guvernului PDL.


×
Subiecte în articol: suspendare Traian Basescu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close