Antena 3 CNN Actualitate Interviu cu Ion Iliescu: Ceauşescu m-a promovat, dar nu regret executarea lui în ziua de Crăciun

Interviu cu Ion Iliescu: Ceauşescu m-a promovat, dar nu regret executarea lui în ziua de Crăciun

Interviu cu Ion Iliescu: Ceauşescu m-a promovat, dar nu regret executarea lui în ziua de Crăciun
Sursa foto: Ion Iliescu
01 Dec 2009   •   12:23

Spune despre el că nu este ?un tip crud, răzbunător?, dar nici nu regretă executarea lui Ceauşescu în ziua de Crăciun. Ion Iliescu, omul fără de care nu se poate scrie istoria revoluţiei sau a tranziţiei româneşti, a acordat un interviu publicaţiei Adevărul. A vorbit despre evenimentele din decembrie 1989, despre serviciile secrete şi chiar despre legătura cu sovieticii.

Ion Iliescu a venit la putere pe 22 decembrie 1989, iar popularitatea lui a atins la acele vremuri cote impresionante. În mai 1990, a câştigat primele alegeri libere şi a obţinut 85% din voturile românilor.

Fostul preşedinte al României a fost ţinta unei palete largi de acuzaţii. A fost învinuit de confiscarea Revoluţiei, de colaborarea cu serviciile sovietice şi de instituirea unui regim neocomunist. Chiar şi aşa, Ion Iliescu a mai câştigat două runde de alegeri prezidenţiale, în 1992 şi 2000.

Una dintre cele mai interesante întrebări ale interviului a fost cea referitoare la execuţia soţilor Ceauşescu în ziua de Crăciun. Regretă Ion Iliescu executarea lui Ceauşescu? ?Nu am de ce să regret. El a plătit pe merit, pentru că era principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat. Dar, din punct de vedere politic, ar fi fost de preferat să fi putut avea un proces normal?, a declarat fostul preşedinte.

Politicianul a povestit cum şi când s-a decis condamnarea la moarte a lui Ceauşescu. ?Pe 24 am luat noi decizia. Am văzut că a trecut noaptea de 22 spre 23, noaptea de 23 spre 24, mureau oameni cu fiecare oră de întârziere (...) Orice întârziere ne costa vieţi omeneşti. Şi am zis, indiferent în ce condiţiuni, un proces, chiar improvizat, este forma juridică bazată pe legile lui Ceauşescu, pentru a lua o decizie dramatică?.

Ion Iliescu nu a ezitat să recunoască, totuşi, că întreaga carieră politică a sa a fost posibilă cu ajutorul comunismului şi, implicit, a lui Ceauşescu. ?Da, Ceauşescu m-a promovat, aşa este?. Cât despre acuzaţiile potrivit cărora ar fi vinovat de moartea revoluţionarilor, politicianul spune că nu are mustrări de conştiinţă. ?Asta este o campanie politică vulgară!?

IMAGINI DE LA REVOLUŢIA DIN 1989



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu revolutie interviu
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close