Antena 3 CNN Actualitate Învăţământ obligatoriu de 10 clase, plus clasa pregătitoare

Învăţământ obligatoriu de 10 clase, plus clasa pregătitoare

Învăţământ obligatoriu de 10 clase, plus clasa pregătitoare
Sursa foto: scoala elev
03 Sep 2009   •   10:24

Guvernul a decis ca învăţământul obligatoriu să fie de 11 clase, incluzând şi clasa pregătitoare, renunţându-se astfel la învăţământul obligatoriu de 12 clase, plus clasa pregătitoare, variantă propusă iniţial de ministrul Ecaterina Andronescu, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

"Învăţământul obligatoriu va fi de 10 clase, la care se va adăuga şi clasa pregătitoare", au explicat sursele citate.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului şi inclusă în legea educaţiei care va fi promovată de Guvern sub forma asumării răspunderii.

În plus, guvernul a decis ca profesorii universitari să iasă la pensie la vârsta de 65 ani, propunere inclusă în pachetul de legi avansat de Comisia Miclea, şi nu la 70 de ani, prevedere aplicată inclusiv cadrelor didactice coordonatoare de proiecte de doctorat.
Directorii de şcoli şi directorii adjuncţi nu pot fi membri ai unui partid politic în perioada mandatului.
Ministrul Educaţiei a mai solicitat ca acordarea de grade didactice să aibă la bază vechimea în muncă, dar premierul a cerut ca avansarea să fie decisă pe criterii de competenţă, similar procedurilor din universităţile europene, aceasta fiind în final şi hotărârea Guvernului.
Totodată, proiectul Codului educaţiei prevede că salarizarea personalului didactic, de predare şi de conducere în învăţământul preuniversitar se face în funcţie de vechime.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Legea Educaţiei varsta de pensionare
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close