Antena 3 CNN Actualitate Investigaţie pe piaţa laptelui. Procesatorii riscă sancţiuni de 10% din cifra de afaceri

Investigaţie pe piaţa laptelui. Procesatorii riscă sancţiuni de 10% din cifra de afaceri

Investigaţie pe piaţa laptelui. Procesatorii riscă sancţiuni de 10% din cifra de afaceri
Sursa foto: Foto: happyquotesworld.com
de M.Z.    |    18 Iul 2013   •   11:10
Investigaţie pe piaţa laptelui. Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa laptelui. Este verificată o înţelegere între APRIL şi membrii acesteia, legată de preţul la colectare de la producători.
 
Membrii patronatului laptelui au început să fie anchetaţi de ieri. Există o suspiciune a Consiliului Concurenţei că membrii patronatului APRIL s-au înţeles asupra preţului de colectare a laptelui de la producător, astfel încât costul pe care îl dau ţăranilor pe lapte să fie cât mai mic. 
 
În acest moment, sunt anchetaţi 15 membri ai APRIL.

Membrii APRIL care au fost inspectaţi sunt Albalact, Covalact, Danone PDPA, Frieslandcampina, Almera Internaţional, Dorna Lactate, Hochland România, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm şi Unilact Transilvania.
 
Dacă suspiciunile Consiliului Concurenţei se dovedesc a fi adevărate, sancţiunile pe care le riscă procesatorii de lapte sunt de 10% din cifra de afaceri, o sumă destul de mare având în vedere că cel mai mare procesator de lapte din România a declarat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de lei.
 
Un litru de lapte la poarta fermei costă 1,4 - 1,6 lei.
 
O anchetă a Consiliului Concurenţei durează, în medie, doi ani.
 
În aprilie, ţăranii au reînnoit contractele cu procesatorii, iar Mininisterul Agriculturii se găndea atunci să facă un contract standard între producători şi procesatori, astfel încât să-i protejeze pe ţărani.

×
Subiecte în articol: lapte
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close