Antena 3 CNN Actualitate Ioan Niculae, condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD". Miliardarul va fi încarcerat la Penitenciarul Giurgiu

Ioan Niculae, condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD". Miliardarul va fi încarcerat la Penitenciarul Giurgiu

02 Apr 2015   •   21:39
UPDATE 21.36 - Ioan Niculae a fost ridicat de acasă de poliţişti, care au pus astfel în aplicare mandatul de arestare în dosarul în care este acuzat de finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, în 2009.

Niculae va fi încarcerat la Penitenciarul Giurgiu.Miliardarul Ioan Niculae a fost condamnat, joi, printr-o decizie a Curţii de Apel, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, în 2009.

În acelaşi dosar a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, acuzat că ar fi contribuit ilegal cu fonduri pentru susţinerea lui Geoană.

Gheorghe Teodorescu şi Viorel Barac au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar.

Instanţa a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae.

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu.


Decizia Judecătoriei Sectorului 1 a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.×

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close