Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, la CSM: Nicio democraţie nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă

Klaus Iohannis, la CSM: Nicio democraţie nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă

Klaus Iohannis, la CSM: Nicio democraţie nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă
06 Ian 2017   •   11:36

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat magistraţilor să refuze imixtiunea politicienilor în actul de justiţie, potrivit Agerpres.

"Când simţiţi că presiunea devine mare fiţi demni, nu obedienţi şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune refuzaţi imixtiunea politică în actul de justiţie, doar aşa vom putea să construim o Românie demnă, puternică", a spus vineri Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

Independenţa justiţiei este fundamentală într-o democraţie, consideră preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că "nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ are pretenţia să fie deasupra legii".

El a invocat articolul 133 alineatul 1 din Constituţie care spune că CSM este garantul independenţei justiţiei.

"Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puţine cuvinte. Asta este sarcina dvs, să garantaţi independenţa justiţiei. De ce o fi aşa de importantă această independenţă a justiţiei? Nu este doar aşa importantă, este fundamentală. Nicio democraţie, niciun stat de drept nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă. Justiţia independentă înseamnă (...) că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor şi a procurorilor, dar şi faptul că (...) nimeni nu este mai presus de lege", a arătat şeful statului la şedinţa de constituire a CSM.

El a mai precizat că "nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ are pretenţia să fie deasupra legii".

×
Subiecte în articol: CSM Klaus Iohannis
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close