Antena 3 CNN Actualitate Iohannis și Biden vor anunța un parteneriat pentru construirea unui reactor nuclear în România, transmite Casa Albă

Iohannis și Biden vor anunța un parteneriat pentru construirea unui reactor nuclear în România, transmite Casa Albă

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, şi preşedintele Klaus Iohannis vor anunţa, marţi, un proiect care prevede construirea unui reactor nuclear modular în România, anunţă Casa Albă.

Iohannis și Biden vor anunța un parteneriat pentru construirea unui reactor nuclear în România, transmite Casa Albă
Sursa foto: Președinția României
de Mia Lungu    |    02 Noi 2021   •   15:59

"Preşedintele Biden şi preşedintele Iohannis vor anunţa astăzi planuri privind construirea în premieră a unei uzine cu un reactor modular de mici dimensiuni în România, printr-un parteneriat cu firma americană NUScale Power, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esenţială a Europei", anunţă marţi Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

"Parteneriatul va aduce tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni în România, poziţionând tehnologia SUA pe un loc de conducere în cursa mondială pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni", precizează Casa Albă.

Klaus Iohannis și Joe Biden participă la summit-ul COP26, unde liderii națiunilor vor încerca să se pună de acord asupra măsurilor de reducere a emisiilor poluante, în contextul schimbărilor climatice care generează tot mai des fenomene extreme în ultimii ani.

"Acordul comercial va include construcţia unei uzine NUScale cu 12 module, iniţial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potenţialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni va fi un factor important care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic şi la un viitor cu emisii zero", subliniază Preşedinţia SUA.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close