Antena 3 CNN Actualitate Iohannis susține că Guvernul nu poate sesiza CCR. Fost judecător al instituției lămurește cel mai mare scandal

Iohannis susține că Guvernul nu poate sesiza CCR. Fost judecător al instituției lămurește cel mai mare scandal

Iohannis susține că Guvernul nu poate sesiza CCR. Fost judecător al instituției lămurește cel mai mare scandal
21 Apr 2018   •   23:51

Fostul judecător CCR Toni Greblă a adus lămuriri în scandalul momentului în emisiunea Descoperiți. Cine are dreptate în legătură cu sesizarea CCR, după ce președintele Klaus Iohannis susține pe de o parte că Guvernul nu poate sesiza Curtea Constituțională.

„Adevărul încă nu știm unde este exact, dar putem vorbi de niște fapte. Avem 65-67 de protocoale secrete încheiate între diverse entități ale sistemului de forță. Dingtre acestea, unul sau două au fost desecretizate sau au apărut în spațiul public. Toate aceste protocoale nici nu au fost revocate, nu au fost abrogate, nu au fost denunțate print-un act oficial. Ni s-a spus că unii nu-l aplică, iar alții l-ar fi denunțat. Deci avem niște protocoale secrete, niște legi paralele cu sistemul legislativ, care ghidonează sistemul de forță.

Pe de altă parte avem trei încălcări constatate de CCR, comise de doamna Kovesi în exercitarea demnității care este numită. Toate aceste lucuri împreună cu celelalte 19 motive invocate de ministrul Tudorel Toader ar fi putut conduce la revocarea doamnei Kovesi. Președintele Iohannis a refuzat din motive de oportunitate, internă, externă, politică sau pe o altă influență, cert este că singura instituție capabilă să dea un verdict este CCR care trebuie să constate că a intervenit un conflict juridic de natură constituțională între instituții ale aceleiași puteri executive Ministerul Justiției-Guvern-Președintele României în legătură cu revocarea șefei DNA. Curtea Constituțională se va pronunța asupra existenței acestui conflict și va spune care este procedura care trebuie urmată.

O astfel de sesizare nu poate primi un refuz din partea CCR. Ea se va pronunța pe fond, nu există niciun argument, mă refer la principiile de organizare ale unui stat democratic, la Constituția României, la juristprudența Curții Constituționale care toate ne conduc la ideea că președintele nu poate fără o motivatie temeinică să respingă o solicitare de revocare a unui procuror-șef de direcție”, a declarat Toni Greblă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Alertă naţională. Codul roşu de caniculă se extinde
x close