Iohannis: Victoria lui Trump va avea urmări în Europa

de D.G.    |    09 Noi 2016   •   19:26
Iohannis: Victoria lui Trump va avea urmări în Europa sursa foto: Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că victoria lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii va avea urmări semnificative în Europa în plan politic, adăugând că alegerea acestuia a validat curentul antisistem, transmite Agerpres.

"A fost o victorie care în plan politic va avea urmări semnificative şi în Europa. Practic, alegerea candidatului Donald Trump a validat curentul antisistem şi vom avea urmări în marile alegeri care vor avea loc în Europa în 2017 şi vom vedea cum vor face faţă politicienii noii atitudini a cetăţenilor", a spus Iohannis, la dezbaterea "Politica: De la teorie la practică", organizată la BCU.

El a susţinut că alegerile din SUA au fost atipice, indicând că diferenţa foarte mare între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din această ţară s-a datorat sistemului de vot.

"De multe ori, politicienii, consilierii, actorii în spaţiul public cred că alegerile se câştigă convingând alegătorii. Practica ne arată că nu este chiar aşa, alegerile se câştigă emoţionând alegătorul, se câştigă pe bază de emoţie şi nu pe bază de argument. După părerea mea, alegerile au fost câştigate de Donald Trump care a avut un discurs nepolitic, franc, fiindcă a atins emoţia unei categorii care nu s-a mai identificat cu actualul establishment", a arătat Iohannis.

Şeful statului a susţinut că votul din SUA a fost unul de protest, antisistem.

"Şi eu personal m-am adresat şi politicienilor şi Parlamentului să refacă legătura între popor şi politicieni. Dacă apare o falie apare un vot de blam la adresa castei politice. Cred că acest lucru a apărut în SUA", a afirmat preşedintele Iohannis.

Parteneri
x close