Antena 3 Actualitate Ion Iliescu a ieşit de la Parchetul General. Fostul preşedinte este inculpat în Dosarul Mineriadei

Ion Iliescu a ieşit de la Parchetul General. Fostul preşedinte este inculpat în Dosarul Mineriadei

16 Ian 2017   •   10:24
Ion Iliescu a ieşit de la Parchetul General. Fostul preşedinte este inculpat în Dosarul Mineriadei
Sursa foto: Foto: Intact Images

Update: Ion Iliescu a ieşit de la Parchetul General însă a refuzat să facă orice declaţie. „No comment”, a spus Ion Iliescu. Avocatul fostului preşedinte a confirmat însă că acestuia i s-a adus la cunoştinţă că este inculpat în dosarul Mineriadei. Totodată, apărătorul a spus că Ion Iliescu nu a dat deocamdată nicio declaraţie.

“Nu a dat nicio declaraţie. A fost pusă în mişcare o acţiune penală faţă de dumnealui. A căpătat o altă calitate, decât cea pe care o avea înainte, cea de inculpat. Învinuirea o cunoaşteţi cu toţii, nu cred că este o noutate. A luat act de noua acuzaţie. Urmează să ne pregătim apărarea”, a declarat avocatul lui Ion Iliescu.

Update: Ion Iliescu a ajuns la Parchetul General, unde va fi audiat în dosarul Mineriadei. Întrebat dacă se consideră vinovat, fostul preşedinte a declarat: „Bineînţeles că nu mă consider vinovat”.

Lui Ion Iliescu i se va aduce la cunoştinţă calitatea de inculpat, dar întâlnirea cu procurorii s-ar putea prelungi dacă fostul preşedinte se decide să dea şi declaraţii.

Săptămâna trecută, procurorii militari au audiat mai multe persoane puse sub acuzare în acest dosar - Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma şi Adrian Sârbu, dar şi mai mulţi martori, cel mai cunoscut fiind scriitorul Andrei Pleşu.

În dosarul "Mineriada" sunt cercetaţi penal, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru - fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu - fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susţin că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat "un atac generalizat şi sistematic", lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Ştire iniţială: Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu este citat, luni, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul „Mineriadei”, în care i se aduc acuzații grave de infracţiuni împotriva umanităţii.

Fostul președinte a susținut recent că nu are ce să își reproșeze.

„Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea țării. Vor oamenii să…, probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? (...) Eu nu am să-mi reproșez nimic din nicio perioadă”, declara recent Iliescu când a auzit ce acuzaţii i se aduc.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close