Antena 3 CNN Actualitate Tânărul care a oprit refugiații. Cum a schimbat Ionuț Sabău destinul unei întregi comunități din Satu Mare

Tânărul care a oprit refugiații. Cum a schimbat Ionuț Sabău destinul unei întregi comunități din Satu Mare

Tânărul care a oprit refugiații. Cum a schimbat Ionuț Sabău destinul unei întregi comunități din Satu Mare
Sursa foto: Foto: YouTube
30 Ian 2016   •   09:51

Un mesaj spus direct, răspicat și fără ocolișuri a schimbat soarta unei întregi comunități. Un tânăr de 28 de ani din orașul Ardud, județul Satu Mare, a arătat că atunci când există voință pot fi mutați și munții.

Ionuț Sabău a fost portavocea locuitorilor din cartierul Mădăras, orașul Ardud, care s-au opus derulării în localitatea lor a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Ministerul Afcerilor Interne, prin care ar fi ajuns aici câteva zeci de refugiați.

Ionuț a fost printre primii care au aflat de acest proiect, ascuns până acum locuitorilor din Ardud. În doar două ore a mobilizat peste 100 de persoane care s-au strâns la căminul cultural din localitate pentru a anunța că se opun venirii migranților. Apoi a strâns aproape 200 de semnături, listă pe care a prezentat-o a doua zi la o întâlnire cu prefectul de Satu Mare, Eugeniu Avram, spre a fi trimisă ministrului Petre Tobă.

Discursul ținut în fața autorităților județene a fost unul care a șocat, dar care a spus lucrurilor pe nume.

”Nu suntem deacord sub nicio formă. E legal, nu e legal. Și suntem dispuși să recurgem la violență. Să știe toată lumea treaba asta, cei care se ocupă de proiect, că dacă se pune în aplicare se va ajunge acolo. Și noi o spunem de pe acum, să nu fie suprize. Nu vrem să fim ca în țările străine să ne fie frică să ne lăsăm copiii să plece singuri la școală, nevestele singure pe stradă. Și aici nu mai intervine problema de a apăra statul român sau pe cetățeni, ne apărăm familiile noastre”, au spus reprezentanții Ardudului.

Ionuț Sabău are 28 de ani, este inginer silvic, dar s-a reprofilat în fermier. Este născut și crescut în Mădăras, orașul Ardud, de aici și înverșunarea cu care a protestat împotriva migranților. Dar și pentru că a locuit un an în Paris, într-un cartier predominant musulman.

După mesajul transmis la ședința de la Prefectură, care a fost difuzat de o mare parte din mass-media românească, Ionuț a primit zeci de mesaje de încurajare și felicitare din întreaga țară. Dar spune cu modestie că doar a transmis un mesaj din partea întregii comunități.

Iar acum, după ce Asociația Frères România a anunțat că nu va mai amenaja centrul pentru refugiați la Ardud, este convins că Mădărasul, un cartier cu doar 1.500 de locuitori, a devenit un exmplu pentru România.

Sursa: Vocea Transilvaniei

×
Subiecte în articol: criza imigranţilor refugiati Satu Mare
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close