Antena 3 CNN Actualitate IPS Andrei Andreicuţ a fost ales noul mitropolit al Maramureşului

IPS Andrei Andreicuţ a fost ales noul mitropolit al Maramureşului

IPS Andrei Andreicuţ a fost ales noul mitropolit al Maramureşului
Sursa foto: Foto: monitorulcj.ro
18 Mar 2011   •   11:45
Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a fost ales, vineri, în funcţia de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, rămasă vacantă după moartea IPS Bartolomeu.

Decizia a fost luată în cadrul întrunirii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Mediafax. Reuniunea a avut loc sub preşedinţia Patriarhului Daniel, în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea IPS Bartolomeu Anania.

Cei doi candidaţi pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au fost episcopul vicar Irineu Bistriţeanul şi arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ.Ierarhii au fost desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan în 14 martie, iar în ziua următoare Adunarea Eparhială a Mitropoliei Clujului a anunţat menţinerea celor două propuneri. 

Potrivit prevederilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul a fost ales prin vot secret de către Sfântul Sinod. PF Daniel preciza recent că BOR este singura biserică ortodoxă din lume care, înaintea alegerilor pentru un membru al Sfântului Sinod, cum este şi Mitropolitul Clujului, mai consultă clerul şi credincioşii laici.
 
Conform sursei citate, ceremonia de întronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, în 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, când se împlinesc cinci ani de când IPS Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan al Clujului.
 
 

×
Subiecte în articol: mitropolitul Clujului Maramureș
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close