Antena 3 CNN Actualitate Lui ÎPS Teodosie încă nu îi vine a crede că bugetul alocat cultelor a fost tăiat: „Deocamdată sunt zvonuri.  Ispitele celor care vor să braveze”

Lui ÎPS Teodosie încă nu îi vine a crede că bugetul alocat cultelor a fost tăiat: „Deocamdată sunt zvonuri.  Ispitele celor care vor să braveze”

Vestea că bugetul alocat cultelor s-a diminuat drastic polarizează din nou societatea românească. Unii au adoptat cu entuziasm decizia, alții o contetă, iar unora - printre care și Arhiepiscopul Tomisului încă nu le vine a crede.

Lui ÎPS Teodosie încă nu îi vine a crede că bugetul alocat cultelor a fost tăiat: „Deocamdată sunt zvonuri.  Ispitele celor care vor să braveze”
de Georgiana Adam    |    19 Feb 2021   •   09:20

Guvernul României a anunțat că în 2021 va aloca mai puţini bani cultelor religioase pentru întreţinerea, construirea sau reabilitarea clădirilor de cult. Suma alocată pentru salarizarea clericilor va creşte însă puţin.

Suma alocată pentru susţinerea cultelor religioase, în acest an, va fi de numai 28 milioane lei, cu aproape 89% mai puţin decât execuţia preliminată pe anul trecut când finanţarea acordată de stat în acest scop a fost de 249 milioane de lei. 
Contribuţia statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36%, anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021.

Prezent într-o emisiune la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie a vorbit despre bugetul diminuat pe care cultele îl vor primi anul acesta. Ierarhul nu pare încă așa convins că bugetul cultelor va rămâne în forma anunțată. 

„Deocamdată sunt zvonuri. Orice e posibil. Un lucru nefiresc, asta pot să spun, pentru că Biserica are o misiune foarte importantă. Cum să tai de la cei care fac această misiune, că să ţină poporul în demnitate, cu conştiinţă trează, cum tocmai aceasta? Noi avem şi o explicaţie foarte limpede: Biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ţările din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decât dau creştinii ortodocşi la noi în ţară. Noi ne legăm de asta. Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica. Foarte rău, acelea (clădirile cultelor n.red.) nu trebuie întreţinute?”, a declarat ÎPS Teodosie.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie buget culte
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close