Antena 3 CNN Actualitate Mugur Isărescu și-a publicat salariul, dar nu stinge scandalul

Mugur Isărescu și-a publicat salariul, dar nu stinge scandalul

Mugur Isărescu și-a publicat salariul, dar nu stinge scandalul
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Aug 2016   •   20:45

Mugur Isărescu a anunțat, vineri, într-un briefing de presă, că primește, în calitate de guvernator al Băncii Naționale a României, salariul net de 42.727 de lei, adică 9.495 de euro, și o indemnizație lunară de președinte al Consiliului de Administrație al BNR de 18.476 de lei, adică 4.106 euro.

"Consiliul de Administrație a constatat că în multe bănci centrale s-a accentuat și diversificat procesul de transparentizare. In consecință, Consiliul de Administrație al BNR a decis să facă publice minutele ședintelor de politica monetară. Pe baza acestei decizii privind publicarea salariilor, am decis să prezint în avans salariul net și indemnizația de conducere ce revin guvernatorului BNR”, a spus, joi, Mugur Isarescu.

Totodată, guvernatorul BNR a menţionat că nu a depus cerere de pensie la Casa Teritorială şi nu încasează şi pensie, pe lângă salariu.

Subiectul a fost dezbătut în ediția de joi a emisiunii Subiectiv, realizată de Oana Zamfir.

În urmă cu câteva săptâmâni, Lucian Isar a lansat informația că guvernatorul BNR ar încasa 40.000 de euro pe lună, teorie pe care o susține în continuare.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat că demersul guvernatorului BNR a venit în urma unei decizii a Consiliului de Administrație al BNR (CA n.r.).  

“S-a hotărât, prin decizie CA, ca salariile să fie făcute publice. Urmează să fie definită forma prin care vor fi văcute publice. Și spun asta pentru că, și o spun cu toată modestia, dar BNR chiar este o instituție specială, în orice țară, nu doar în România. Pornind de la aceste prevederi, care îi dau un statut special, și o spun cu modestie, nu cu aroganță, BNR a ajuns, împreună cu ANI (Agenția Națională de Integritate n.r.), la concluzia că se respectă legea și prevederile ANI când dăm declarațiile de avere completate corect. ANI vede toate veniturile și face investigațiile, dacă se cuvine, privind proveninența acestora, dar nu publică aceste declarații de avere. Ca urmare a acestui caracter independent al BNR, păstrând aceste caracter, CA decide independent să prezinte aceste liste.”

Întrebat dacă guvernatorul BNR încasează prime sau bonusuri, Dan Suciu a explicat că singurul venit adițional ar fi participarea la profitul BNR.

“Guvernatorul a prezentat astăzi aceste cifre. Salariul din grilă. Poate erau așteptări ca salariul să fie altul. Acesta este salariul în grilă. Bonusuri nu primește, prime nu primește, poate primi participare la profitul BNR, dacă există profit. Într-un anumit cuantum. A explicat guvernatorul și acest mecanism, în funcție de CA-ul băncii. Și pentru că ați făcut referire la alte țări, fiecare țară își prezintă în mod diferit salarizarea guvernatorilor. De exemplu, domnul Draghi (Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene n.r.), în raportul anual, își prezintă salariul de bază, fără bonusuri și prime. Nu este cazul nostru, în România, dar vă dau un exemplu.”

Referitor la informația că Isărescu ar fi cumulat salariul de guvernator cu pensia, Dan Suciu a explicat că Mugur Isărescu s-a pensionat, dar nu încasează pensie.

“A împlinit vârsta de pensionare, în 2014, în consecință are dreptul acum să meargă la Casa de Pensii și 30 de zile primește pensie și rămâne în funcție, dacă dorește. Poate cumula pensia cu salariul, dacă asta dorește. Că nu a făcut acest gest, este opțiunea dânsului. Puteți merge la Casa de Pensii, să verificați că nu încasează pensie.”

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close