Antena 3 CNN Actualitate Istoria se repetă - Momente cruciale în care România A PIERDUT din cauza JOCURILOR MARILOR PUTERI

Istoria se repetă - Momente cruciale în care România A PIERDUT din cauza JOCURILOR MARILOR PUTERI

Istoria se repetă - Momente cruciale în care România A PIERDUT din cauza JOCURILOR MARILOR PUTERI
Sursa foto: Foto: Antena 3
30 Sep 2012   •   20:43

Academicianul şi istoricul Dinu C Giurescu a vorbit în ediţia de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire" de la Antena 3 despre alte momente din istoria României în care marile puteri occidentale au ignorat dorinţele poporului român şi s-au impus împotriva voinţei populare.

Un personaj adus în discuţie este fostul ministru adjunct de externe sovietic, Andrei Visinski, care, odată ajuns în România în 1945, a înconjurat palatul regelui cu tancuri şi, izbind cu pumnul în masă, l-a impus ca prim-ministru pe favoritul ruşilor: Petru Groza.

Groza, un burghez transilvanean, i-a ajutat pe comunişti să preia puterea între martie '45 şi sfârşitul anului '47

Academicianul Giurescu aminteşte şi despre înţelegerea politică secretă convenită între regimurile totalitare de la acea vreme, cel naţional-socialist hitlerist şi cel comunist sovietic, concretizată în Dictatul de la Moscova, încheiat la 23 august 1939, cunoscut şi sub numele de pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, prin care României i s-a cerut să elibereze Basarabia în 4 zile.

În anii următori au existat mai multe astfel de decizii externe care au dus la pierderi importante teritoriale dar şi de populaţie.



Pentru a afla mai multe despre momentele cruciale în care a fost decisă istoria României din exterior vezi înregistrarea integrală a emisiunii "Punctul de Întâlnire" de la Antena 3.




×
Subiecte în articol: radu tudor
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close