Antena 3 Actualitate Istoricul Marius Oprea, dezvăluiri despre trecutul lui Traian Băsescu: ”Colaborarea lui cu Securitatea a început când era student”

Istoricul Marius Oprea, dezvăluiri despre trecutul lui Traian Băsescu: ”Colaborarea lui cu Securitatea a început când era student”

de Ina Maria Stoica    |    13 Mai 2019   •   14:08
Istoricul Marius Oprea, dezvăluiri despre trecutul lui Traian Băsescu: ”Colaborarea lui cu Securitatea a început când era student”
Sursa foto: foto: Agerpres

Istoricul Marius Oprea reacționează la dezvăluirile recente despre colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. Într-un interviu acordat Antena3.ro, istoricul amintește că încă de acum 15 ani apăruseră informații despre colaborarea lui Băsescu cu fosta poliție politică, din vremea când era student la Institutul de Marină. Mai mult, istoricul amintește că el a prostetat în momentul în care CNSAS l-a "albit" pe Băsescu de trecutul său de dinainte de 1989.

„Eu am spus de mult acest lucru, pentru că și în anul 2004 au apărut primele date, privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea, în vremea când acesta era student la Institutul de Marină Mircea cel Bătrân. Dar nu s-a făcut nimic la vremea respectivă”, a precizat  Marius Oprea.

Istoricul a amintit că a protestat în nume propriu față de decizia CNSAS de la finele anului 2003 de a-l scoate cu basmaua curată pe Traian Băsescu, pentru cea de-a cincea oară, și imediat la începutul anului 2014, Grupul Pentru Dialog Social a anunțat atunci că o va premia pe Germina Nagâț, care era șefa departamentului de investigații de la CNSAS. ”Eu m-am împotrivit și am adus toate argumentele în ședința Grupului Pentru Dialog Social (GDS), care a luat această decizie. Întreg GDS era extrem de favorabil lui Traian Băsescu și simteam că nu mai aveam ce căuta acolo, așa că am demisionat. O premiau tocmai pe cea care care oferea cu mare larghețe presei informațiii privind colaborarea cu Securitatea a lui Dinu C. Giurescu, și nu făcea nici o cercetare în ceea ce-l privește pe Traian Băsescu”, a precizat istoricul Marius Oprea.

„O simplă analiză a datelor, așa cum a fost făcută acum, ar fi dus către adevărul de acum, nu către adevărul de atunci. Era o operațiune elementară și foarte simplă, care nu a fost făcută. De ce? Trebuie să răspundă Germina Nagâț!”, a subliniat istoricul.

”Numai domnul Tăriceanu a scăpat de furia lui Traian Băsescu”

În ceea ce privește informațiile care îl demască pe fostul președinte pentru legătura sa cu Securitatea, Oprea spune că acestea "apar acum pentru că Traian Băsescu nu mai reprezintă un pericol pentru cei care i s-ar pune împotriva. Știm cu toții ce s-a întâmplat cu inamicii publici a lui Traian Băsescu. Sunt puțini care au scăpat. Numai domnul Tăriceanu a scăpat de furia lui Traian Băsescu, a scăpat fără să aibă dosar penal, în rest, toți cei care au avut curajul să se ridice împotriva lui, au avut de suferit. Eu am fost înlăturat de la conducerea Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) și ce am pățit eu a fost cel mai ușor lucru”.

Marius Oprea a declarat că este foarte simplu de aflat dacă mai există altă informații în ceea ce privește colaborarea fostului președinte cu Securitatea. ”Acum cunoscându-se numele conspirativ e foarte simplu de găsit urma lui în alte dosare. E ușor de cerut la Institutul de Marină numele colegilor lui Traian Băsescu, pentru că nu erau foarte mulți studenți într-o promoție la vremea aceea. Era foarte simplu, în momentul în care se regăsea coperta unui dosar de rețea, toată căile de investigații rămâneau deschise. Însă, nu s-a făcut nici o investigație. Nici descoperirea acestei coperți de dosar. Poate că tocmai această copertă fusese descoperită de angajata CNSAS care s-a sinucis. Este doar o supoziție. Însă, dacă este așa, vinovații morali nu pot fi decât cei doi: Geanina Nagâț și Traian Băsescu. Sunt coincidențe cel puțin stranii. Ea este pusă să facă verificarea, în urma sesizarii ziarului RING, iar la câteva luni se sinucide”.

”Mă miră faptul că tocmai cei de la Europa Liberă, cei care au fost ”băsisți” fac acum aceste dezvăluiri”

În același timp, istoricul a amintit și de faptul uitat că Traian Băsescu a reușit, forțând un membru al colegiului CNSAS, înlăturarea lui Constantin Ticu Dumitrescu de la numirea lui la președinția CNSAS, când Dan Lazea a fost forțat să voteze împotriva conștiinței lui. ”Asta arată că Traian Băsescu a căutat să exercite un control direct asupra CNSAS. Cu Ticu Dumitrescu președinte la CNSAS, ar fi fost greu să ascundă trecutul său de informator, imposibil, aș pune. Așa au început lucrurile, prin acel vot, în care Ticu Dumitrescu a fost împiedicat să ajungă președintele CNSAS”, a subliniat istoricul.

„Oricum, ce s-a întamplat în perioada respectivă în care Train Băsescu era președinte și își subordona practic instituțiile, toată lumea începea să uite, dar acum, e timpul să se facă lumină. E tragic de târziu pentru unii. Mă miră faptul că tocmai cei de la Europa Liberă, cei care au fost ”băsiști” să zic așa, fac acum aceste dezvăluiri”, a mai adăugat istoricul Marius Oprea.

 

 

×
Subiecte în articol: CNSAS

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close