Antena 3 Actualitate Iubita ministrului Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balș: "Sistemul nu a pus cetățeanul vulnerabil pe primul loc"

Iubita ministrului Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balș: "Sistemul nu a pus cetățeanul vulnerabil pe primul loc"

de Georgiana Adam    |    01 Feb 2021   •   23:00
Iubita ministrului Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balș: "Sistemul nu a pus cetățeanul vulnerabil pe primul loc"
Sursa foto: Facebook/ Laura Stefanut

Laura Ștefănuț, fosta jurnalistă și iubita actualului Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a scris un mesaj pe o rețea pe socializare, chiar după incendiul de la Matei Balș. Aceasta a făcut referire la frigul din spitale și experiența personală legată de institutul în care opt dintre pacienții internați și-au pierdut viața, ca umare a incendiului de vineri.

"Alte vieți pierdute în saloanele de spital care au luat foc astăzi, în București, la spitalul COVID Matei Balș." a scris Laura Ștefănuț.

"Mama a fost internată chiar la Balș cu COVID-19 și le rămân recunoscătoare medicilor despre care cred că i-au salvat viața. Nu doar că au fost profesioniști, dar au fost și oameni, o părere împărtășită de toate femeile din salonul mamei. Femeile nu împărtășeau doar stima pentru medici și lupta cu boala aceasta care ne-a schimbat viețile tuturor, dar și un calorifer electric.

Nu le-a lipsit nimic la nivel de medicamente, oxigen și omenie, în schimb era frig în acel salon, la acel moment. Acum, prefectul ne spune că nu mai erau probleme cu încălzirea, dar o ipoteză rămâne că incendiul a fost declanșat de un reșou.

M-am uitat dacă alte state se confruntă cu așa ceva. În SUA, au fost raportate 1.100 de incendii în spitale în 3 ani (2012 - 2014), potrivit datelor US Fire Administration. 68% au fost cauzate de reșouri pentru gătit, 6% defecțiuni electrice și 5% din cauza sistemului de încălzire. În general, incendiile cauzate de aceste reșouri nu s-au răspândit.

Cele pornite din cauza deficiențelor electrice au generate cele mai multe pagube, fiindcă au cuprins salonul sau spitalul", a scris Laura Ștefănuț, pe pagina de Facebook.

"Fie că vorbim de reșouri sau probleme electrice, problema rămâne sistemică"

"După cum vedeți, marea diferență este că în aceste 1.100 de focuri din spitalele din SUA au murit mai puțin de 5 oameni. Dar acolo, în general, siguranța pacientului este pe primul loc. În România, deși avem medici de excepție, uneori mai buni decât colegii lor străini cu viață mai lejeră, spitalul încă nu pune pacientul pe primul loc.

Sistemul nu a pus cetățeanul vulnerabil pe primul loc atât de mult timp, încât a devenit obișnuință, „normalul” care este acum adresat, contestat de o echipă nouă la minister, dar și la primărie.

Dincolo de cauzele specifice, fie că vorbim de reșouri sau probleme electrice, problema rămâne sistemică -siguranța pacientului pe primul loc- și nu se va rezolva cu condamnarea vreunei asistente (cum s-a întâmplat în cazul incendiilor de la maternități spre exemplu).

Condoleanțe familiilor care trec prin dureri greu de imaginat pentru noi, restul. Reziliență și luciditate pentru cei care luptă cu sistemul, dar și pentru toți ceilalți care vor să vadă cum în țara asta lucrurile se schimbă în mai bine", a completat ea.

Alte vieți pierdute în saloanele de spital care au luat foc astăzi, în București, la spitalul COVID Matei Balș. Mama a...

Posted by Laura Ștefănuț on Friday, 29 January 2021

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close