Antena 3 CNN Actualitate Iulian Dumitrescu ar fi cerut mită de peste 47 de milioane de lei | Șeful CJ Prahova, interdicție de a-și exercita funcția

Iulian Dumitrescu ar fi cerut mită de peste 47 de milioane de lei | Șeful CJ Prahova, interdicție de a-și exercita funcția

Iulian Dumitrescu a demisionat din toate funcțiile pe care le avea în PNL, după ce a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Şeful Consiliului Judeţean Prahova este bănuit că ar fi cerut mită 47 de milioane 500 de mii de lei, sumă din care ar fi primit puţin peste 16 milioane de lei.

de Delia Bulgaru    |    02 Feb 2024   •   08:49

Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, dar si apropiații săi, fac obiectul unei ample operațiuni a procurorilor anticorupție, demarată joi dimineață.

19 percheziții s-au făcut în București, Ilfov şi Prahova. În jurul orei 17.00, Iulian Dumitrescu a fost dus cu mandat la audieri la DNA București. Acolo erau deja sora și cumnatul sau.

Dumitrescu este vizat de suspiciuni de luare de mită, dar și de fals în declarația de avere în dosarul în care sunt efectuate cercetări în legătură cu un contract de proiectare şi execuție a centurii orașului Mizil.

Mai exact, procurorii suspectează faptul că președintele CJ Prahova ar fi luat mită pentru atribuirea unui contract în ce priveşte lucrările la centura ocolitoare a oraşului Mizil.

Intermediarul șpăgii ar fi fost chiar sora acestuia, spun surse din anchetă. DNA susține că Dumitrescu a cerut mită 47,5 milioane de lei de la un om de afaceri și ar fi primit 16 milioane de lei.

Procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpați, asupra unui bun imobil aparținând inculpatului Dumitrescu Iulian și asupra a 19 imobile aparținând celor 2 complici.

Președintele CJ a scris pe pagina sa de Facebook că este dispus să coopereze cu anchetatorii și că va pune la dispoziție "toate informațiile și datele de care au nevoie". El a mai spus că nu se ascunde în spatele funcției sale și că nu are nimic de ascuns.

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații despre ancheta DNA care îl vizează pe președintele CJ Prahova.

"Am văzut aceste ştiri în această dimineaţă. Nu cred că afectează semnificativ fiindcă aceste chestiuni nu se îndreaptă, cel puţin din câte am înţeles din ştiri, spre activitatea politică, ci spre activitatea economică şi aici fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat de procurori. Nu îmi imaginez că va avea o astfel de acţiune vreo implicare politică semnificativă. Sigur, vor fi unii care vor încerca să facă legături, dar trebuie să admitem faptul că procurorii au tot dreptul să verifice persoane şi politice dacă apar nişte semnale clare”, a declarat președintele.

Iulian Dumitrescu şi-a început cariera la fostul PDL, acolo unde a fost promovat de Roberta Anastase. A trecut apoi la PNL iar în 2012 a devenit senator de Călărași cu sprijinul baronului local Răducu Filipescu.

În 2016 a obținut un nou mandat de senator, de data asta chiar în județul natal, Prahova. Liberalul a deținut președinția comisiei de Apărare în acea perioadă iar potrivit unor surse din partid a devenit un apropiat al fostului adjunct din SRI, Florian Coldea.

Chiar dacă activitatea sa a fost mai mult discretă, Dumitrescu a continuat să evolueze în ierahia partidului. În 2020 a renunţat să mai candideze pentru Parlament şi a obţinut preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova. Din această funcţie administrativă a avut grijă să îşi răsplătească vechii colaboratori pe care i-a adus din Giurgiu la Ploiești.

De când conduce CJ Prahova, liberalul Dumitrescu a fost acuzat că ajunge foarte rar la birou iar gurile rele spun că acesta ar prefera să conducă instituția prin telefon.

Acesta a intrat în conflict direct cu primarul Ploieștiului, Andrei Voloşevici. Edilul l-a acuzat că i-a respins mai multe proiecte pentru a-i strica imaginea, deși cei doi au fost aleși sub sigla aceluiași partid.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, ar fi primit interdicția de a-și exercita funcția pentru o perioadă de 60 de zile. Motivele acestei măsuri sunt multiple.

Acestuia i se impută, printre altele, și faptul că l-ar fi influențat pe un om de afaceri să achiziționeze, la un preț supraevaluat, o firmă deținută de cumnatul său. Promisiunea asociată acestui aranjament viza obținerea ulterioară a unor contracte publice.

Mai mult decât atât, există suspiciuni că Iulian Dumitrescu ar fi beneficiat financiar din profiturile acelei firme.

În declarația sa de avere, Iulian Dumitrescu nu ar fi menționat împrumuturile primite de la sora sa.

Totodată, o parte din presupusa sumă primită ca mită ar fi ajuns în conturile surorii lui, iar, ulterior, atât direct cât și indirect (prin intermediul surorii lui), s-ar fi îndreptat către Iulian Dumitrescu.

Tranzacțiile includ;

  • Plăți în sumă de 240.270 lei și 24.000 euro pentru chirie.

  • O plată către o Persoană Fizică Autorizată dar și către Federația Română de Tenis, în valoare de 300.875,6 lei, pentru fiul său. 

  • O plată către Liceul Internațional de Informatică în valoare de aproximativ 12.750 lei, tot pentru fiul său.

Mai mult decât atât, procurorii bănuiesc că sume mari de bani ar fi fost cheltuite pe servicii turistice dar și pe produse de lux, în perioada 8.06.2021 - 19.04.2022.

Exemple: 

  • 25.820 lei la Level Shoes Dubai  - noiembrie.2021
  • 35 mii lei la Chanel Dubai - noiembrie.2021
  • 34 mii lei la Van Cleef Monaco - decembrie 2021
  • 87 mii lei la One & Only Resorts Reethi Rah Maldive -  decembrie 2021;
  • 85.5 mii lei la Joali Maldives - februarie 2022

Iulian Dumitrescu ar fi omis să adauge în declarația de avere și sumele totale câștigate de soție. 

Acestuia i s-a pus sechestru pe o casă, însă aceeași măsură a fost luată și pentru 19 proprietăți ale celor doi presupuși complici. 

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close