Antena 3 CNN Actualitate Iulian Iancu: Rusia reduce din nou livrările de gaze către România. Furnizorii de energie mai au stocuri pentru 4-5 zile

Iulian Iancu: Rusia reduce din nou livrările de gaze către România. Furnizorii de energie mai au stocuri pentru 4-5 zile

Iulian Iancu: Rusia reduce din nou livrările de gaze către România. Furnizorii de energie mai au stocuri pentru 4-5 zile
08 Feb 2010   •   23:57

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a anunţat, luni seară, că Rusia va reduce din nou livrările de gaze naturale către România. În plus, acesta susţine că furnizorii de energie ar putea rămâne fără stocuri în următoarele zile.

Iulian Iancu a făcut aceste declaraţii la emisiunea Vorbe Grele, difuzată la Antena 2 şi moderată de Victor Ciutacu.

Potrivit deputatului, furnizorii de energie "mai au stocuri doar pentru patru zile, unii dintre ei pentru cinci zile".

"Completez informaţia cu ceva şi mai grav: chiar înainte să intru la dumneavoastră în emisiune, ruşii au anunţat dispeceratul de gaze din România că vor reduce iarăşi livrările pentru România cu două milioane de metri cubi", a declarat Iulian Iancu, adăugând că, "în acest context trebuie să sistăm alimentarea la consumatori cu echivalentul a două milioane de metri cubi".

Iulian Iancu a mai spus totodată că Ministerul Economiei va trebui să convoace cu siguranţă comandamentul.



Consumatorii industriali ar fi primii afectaţi de reducerea importurilor de gaze. Pentru a suplini deficitul, autorităţile au nevoie de păcură, însă nu pot apela la stocurile statului, mai susţine Iancu.

Până acum, România importa aproximativ 10 milioane de metri cubi de gaz din Rusia, în timp ce consumul zilnic se ridică la aproape 80 de milioane de metri cubi. Compania rusă Gazprom nu a justificat încă reducerea exporturilor de gaze către România.

Pe de altă parte, ministrul Economiei Adriean VIdeanu a declarat că preşedintele Gazprom, Alexandr Medvedev va veni în România, la jumătatea lunii, pentru discuţii pe marginea unui parteneriat între Gazprom şi Romgaz.


La începutul lui 2009, Rusia a sistat livrările de gaze către statele europene prin conductele care tranzitează Ucraina. Moscova a cerut atunci Kievului să îşi achite toate datoriile pentru combustibil. Criza s-a încheiat cu un acord între cele două ţări.



Antena3.ro


×
Subiecte în articol: gaze energie iulian iancu
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close