Antena 3 CNN Actualitate Iuliu Vasile Unguraş, militarul român decorat în SUA, dar uitat de statul român

Iuliu Vasile Unguraş, militarul român decorat în SUA, dar uitat de statul român

Iuliu Vasile Unguraş este militarul român pe care autoritățile au uitat să-l facă cetățean de onoare și să denumească o stradă în memoria sa, deși maiorul post mortem a fost decorat până și în Statele Unite, cu medalia US Bronze Star. Și în acest caz, cererile s-au rătăcit prin sertarele primăriei.

Iuliu Vasile Unguraş, militarul român decorat în SUA, dar uitat de statul român
Sursa foto: Antena 3
de Cosmin Criste    |    30 Noi 2021   •   15:13

De Ziua Naţională a României, Antena 3 demarează campania "Sunt român pentru că îmi preţuiesc eroii". E o serie de reportaje de excepţie, dar şi demersuri pentru ca militarii români să primească recunoaşterea pe care o merită. Ne propunem ca fiecare dintre eroii căzuţi la datorie să fie declaraţi cetăţeni de onoare ai localităţilor de domiciliu, iar numele lor să fie purtat de o stradă, un parc sau o şcoală.

În 2009, căpitanul Iuliu Vasile Unguraș era în misiune în Afganistan, după ce, anterior, mai încheiase, cu succes, și o misiune în Irak. Avea acasă o soție tânără și frumoasă, medic, 2 fetițe gemene de nici 2 ani dar și o familie mare. Toți îl așteptau cu nerăbdare.

Nu s-a mai întors, însă, fiindcă a fost ucis de o bombă artizanală peste care a dat cu humvee-ul în timp ce era în patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Fratele mai mic se afla și el în Afganistan, într-o altă bază militară, urmând amândoi tradiția din familie.

"Am fost anunţaţi că a decedat. Am pus întrebarea: care dintre nepoţi? A fost repatriat. A venit însoţiându-şi fratele decedat. Exact de ziua lui tata, fie iertat, l-a adus în România şi pe 10 aprilie, de ziua mamei mele, a avut loc procesiunea funerară. Îl omagiem, ne e dor de el, asta e", a povestit Adrian Domşa, unchiul eroului român Iuliu Vasile Unguraş.

Înainte de a pleca în misiunea fatală, unchiul povestește că Vasile se purta de parcă ar fi avut o premoniție. I-a cerut ca, dacă i se întâmplă ceva, să aibă grijă să fie înmormântat alături de mama sa.

"A spus că dacă se întâmplă ceva cu el, să fie înmormântat lângă mama lui. S-a îndeplinit. Am fost cu fetiţele, care sunt domnişoare acum, la cimitir. Se uită cu jale la poza lui de pe mormânt", îşi aminteşte unchiul maiorului Unguraş.

Soția și fiicele au plecat, s-au mutat în Austria, iar în Dej doar mormântul mai amintește de eroul Iuliu Vasile Unguraș care a căzut la datorie. Autoritățile au uitat să-l facă cetățean de onoare și să denumească o stradă în memoria sa, deși maiorul post mortem a fost decorat până și în Statele Unite, cu medalia US Bronze Star.

Spectacol şi emoţie, de Ziua Naţională a României, la Antena 3. Cooking show, reportaje cu români geniali şi români ce nu vor fi uitaţi, dar şi provocarea "Sunt român pentru că"

Și în acest caz, cererile s-au rătăcit, de 6 ani, prin cine știe ce sertare. Noul primar a aflat de la noi și spune că s-a apucat imediat de treabă.

"Am demarat un proiect pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare. Pe linie de sistematizare, am decis că în perioada următoare se vor construi într-un cartier, şase - şapte străzi, iar una dintre străzi va purta numele maiorului Iuliu Vasile Unguraş", a declarat Costan Morar, primarul din Dej.

O alinare mică pentru familie, în sufletul căreia durerea este la fel de vie ca acum 12 ani…

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close