Antena 3 Actualitate Iuliu Vasile Unguraş, militarul român decorat în SUA, dar uitat de statul român

Iuliu Vasile Unguraş, militarul român decorat în SUA, dar uitat de statul român

de Cosmin Criste    |    30 Noi 2021   •   15:13
Iuliu Vasile Unguraş, militarul român decorat în SUA, dar uitat de statul român
Sursa foto: Antena 3

Iuliu Vasile Unguraş este militarul român pe care autoritățile au uitat să-l facă cetățean de onoare și să denumească o stradă în memoria sa, deși maiorul post mortem a fost decorat până și în Statele Unite, cu medalia US Bronze Star. Și în acest caz, cererile s-au rătăcit prin sertarele primăriei.

De Ziua Naţională a României, Antena 3 demarează campania "Sunt român pentru că îmi preţuiesc eroii". E o serie de reportaje de excepţie, dar şi demersuri pentru ca militarii români să primească recunoaşterea pe care o merită. Ne propunem ca fiecare dintre eroii căzuţi la datorie să fie declaraţi cetăţeni de onoare ai localităţilor de domiciliu, iar numele lor să fie purtat de o stradă, un parc sau o şcoală.

În 2009, căpitanul Iuliu Vasile Unguraș era în misiune în Afganistan, după ce, anterior, mai încheiase, cu succes, și o misiune în Irak. Avea acasă o soție tânără și frumoasă, medic, 2 fetițe gemene de nici 2 ani dar și o familie mare. Toți îl așteptau cu nerăbdare.

Nu s-a mai întors, însă, fiindcă a fost ucis de o bombă artizanală peste care a dat cu humvee-ul în timp ce era în patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Fratele mai mic se afla și el în Afganistan, într-o altă bază militară, urmând amândoi tradiția din familie.

"Am fost anunţaţi că a decedat. Am pus întrebarea: care dintre nepoţi? A fost repatriat. A venit însoţiându-şi fratele decedat. Exact de ziua lui tata, fie iertat, l-a adus în România şi pe 10 aprilie, de ziua mamei mele, a avut loc procesiunea funerară. Îl omagiem, ne e dor de el, asta e", a povestit Adrian Domşa, unchiul eroului român Iuliu Vasile Unguraş.

Înainte de a pleca în misiunea fatală, unchiul povestește că Vasile se purta de parcă ar fi avut o premoniție. I-a cerut ca, dacă i se întâmplă ceva, să aibă grijă să fie înmormântat alături de mama sa.

"A spus că dacă se întâmplă ceva cu el, să fie înmormântat lângă mama lui. S-a îndeplinit. Am fost cu fetiţele, care sunt domnişoare acum, la cimitir. Se uită cu jale la poza lui de pe mormânt", îşi aminteşte unchiul maiorului Unguraş.

Soția și fiicele au plecat, s-au mutat în Austria, iar în Dej doar mormântul mai amintește de eroul Iuliu Vasile Unguraș care a căzut la datorie. Autoritățile au uitat să-l facă cetățean de onoare și să denumească o stradă în memoria sa, deși maiorul post mortem a fost decorat până și în Statele Unite, cu medalia US Bronze Star.

Spectacol şi emoţie, de Ziua Naţională a României, la Antena 3. Cooking show, reportaje cu români geniali şi români ce nu vor fi uitaţi, dar şi provocarea "Sunt român pentru că"

Și în acest caz, cererile s-au rătăcit, de 6 ani, prin cine știe ce sertare. Noul primar a aflat de la noi și spune că s-a apucat imediat de treabă.

"Am demarat un proiect pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare. Pe linie de sistematizare, am decis că în perioada următoare se vor construi într-un cartier, şase - şapte străzi, iar una dintre străzi va purta numele maiorului Iuliu Vasile Unguraş", a declarat Costan Morar, primarul din Dej.

O alinare mică pentru familie, în sufletul căreia durerea este la fel de vie ca acum 12 ani…

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close