Antena 3 CNN Actualitate Polițiștii și jandarmii, controale la persoane fizice și juridice. Se verifică respectarea măsurilor sanitare

Polițiștii și jandarmii, controale la persoane fizice și juridice. Se verifică respectarea măsurilor sanitare

Polițiștii și jandarmii au efectuat verificări în teren, pentru a vedea dacă sunt respectate normele sanitare în vigoare, pentru prevenirea pandemiei de COVID-19.

Polițiștii și jandarmii, controale la persoane fizice și juridice. Se verifică respectarea măsurilor sanitare
Sursa foto: IGPR
de Maria Zărnescu    |    26 Mar 2021   •   21:50

"Acțiunea se desfășoară la nivel național și vizează prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19. În acest sens, polițiștii, alături de jandarmi și alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniu au efectuat verificări în teren, atât la persoane fizice cât și la persoane juridice, pentru a vedea dacă sunt respectate normele sanitare în vigoare, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.

În acest sens au fost efectuate, la nivel național, mai multe controale. Au fost constate și nereguli, dar ceea ce este foarte important de precizat, este că scopul nostru nu este acela de a aplica sancțiuni, ci acela de a preveni răspândirea COVID-19.

Sănătatea oamenilor este importantă și trebuie protejată. La nivel național, forțele de ordine din cadrul MAI vizează și evenimentele private care sunt organizate. Ele sunt interize, tocmai de aceea forțele de ordine vor interveni și vor sista aceste evenimente, care se desfășoară și vor fi aplicate măsurile legale care se impun", a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt în MAI.

Societăți comerciale, sancționate pentru nerespectarea regulilor

Începând cu ora 22.00 vor fi verificate și motivele deplasării, având în vedere că intră în vigoare carantina de noapte, iar persoanele pot circula în afara locuinței doar în baza declarației pe propria răspundere, după cum au reamintim reprezentanții MAI.

"La nivel național au fost semnalate și nereguli, au existat societăți comericale care nu au înțeles să respecte aceste norme de protecție. S-au aplicat și sancțiuni contravenționale", a declarat purtătorul de cuvând al MAI.

Noi restricții în România, aplicate de duminică

Începând de duminică, 28 martie, în România vor intra în vigoare noi restricții. Circulația persoanelor și activitatea operatorilor economici va fi condiționată de rata de infectare de la nivelul fiecărei localități.

În localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori:

  1. Carantina de noapte începe de la 20.00 și ține până la ora 05.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
  2. Magazinele se închid la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
  3. Sălile de fitness își suspendă activitatea.

În momentul în care rata de infectare din localitate va coborî sub 3.5 la mia de locuitori, aceste măsuri nu se vor mai aplica.

În localitățile în care rata de infectare depășește 7.5 la mia de locuitori:

  • Carantina de noapte începe de la ora 20.00 și ține până la ora 05.00 pe tot parcursul săptămânii.
  • Magazinele de tip supermarket se închid de la ora 18.00 în fiecare zi.
  • Sălile de fitness își suspendă activitatea.

În momentul în care rata de infectare din localitate scade sub 7, măsurile nu se vor mai aplica. Lista completă a restricțiilor aici.

Declarația pe propria răspundere

Modelul declarației pe propria răspundere și al adeverinței de la angajator pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență (nivelul de răspândire a virusului).

Descarcă de aici modelul de declarație pe proprie răspundere;

Descarcă de aici modelul de adeverință de angajator.

Modelul declarației pe propria răspundere și al adeverinței de la angajator pentru localitățile care depășesc rata de incidență de 4 ‰ (necesar a fi folosite pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică), respectiv 7,5 ‰ (necesar a fi folosite în toate zilele săptămânii).

×
Subiecte în articol: MAI
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close