Antena 3 Actualitate Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, mesaj pentru protestarii din Piața Victoriei

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, mesaj pentru protestarii din Piața Victoriei

11 Mai 2017   •   20:58
Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, mesaj pentru protestarii din Piața Victoriei
Sursa foto: Foto: daphnecaruanagalizia.com

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că i-a admirat foarte mult pe români pentru ceea ce au făcut la începutul acestui an şi a afirmat că societatea a demonstrat că nu permite să îi fie răpit 'unul dintre cele mai preţioase dintre drepturi'.

Preşedintele CE a precizat acest lucru în cadrul unui dialog cu cetăţenii români, întrebat ce ar putea face reprezentanţii Comisiei Europene pentru a contracara "atitudinea de blocare a iniţiativelor investitorilor români de către angajaţii ministerelor din România".

"În Comisie ne concentrăm pe subiectele majore şi nu interferăm cu viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Comisia trebuie să îşi respecte strict competenţele. Ştiu la ce vă referiţi, nu spun că este o problemă minoră, însă cetăţenii români ştiu să se mobilizeze atunci când trebuie. Deci, spun că le revine sarcina de a rezolva această problemă. Comisia nu poate interveni în genul acesta de probleme, care - ce-i drept- sunt serioase. Însă societatea românească a demonstrat chiar în ultimele luni că nu lasă să i se răpească unul dintre cele mai preţioase dintre drepturi. I-am admirat foarte mult pe români pentru ce i-am văzut făcând la începutul anului. Foarte mult", a spus preşedintele CE, în cadrul evenimentului găzduit de Muzeul Naţional de Artă.

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat la rândul ei că modul în care se organizează constituie dreptul suveran al fiecărui stat membru, dar că reprezentanţii CE încurajează reducerea birocraţiei, legislaţia prietenoasă faţă de beneficiari, dezvoltarea IMM-urilor.

Totodată, fiind întrebat dacă plecarea tinerilor români din ţară este determinată de factori economici sau mai degrabă politici, Jean-Claude Juncker a apreciat că ambele aspecte joacă un rol.

"Există motive economice şi chiar sociale care fac ca mulţi tineri români să plece din ţară. Este un lucru regretabil, deoarece România are nevoie de tinerii săi şi trebuie să investească mult mai mult, la fel ca şi Europa, în tineret. Eu înţeleg uneori motivele pentru care tinerii români pleacă din ţară. Pentru că nivelul de evoluţie socială sau de confort material este insuficient comparativ cu cel al altor ţări europene. De altfel, faptul că tinerii români circulă liber acum, prin întreaga Europă, contribuie la reputaţia ţării, pentru că tinerii români din străinătate, din state europene, fac ţării lor o imagine onorabilă", a spus el.

Pe de altă parte, Juncker a subliniat că şi-ar dori ca aceşti români să revină în ţară, în momentul în care condiţiile materiale se vor îmbunătăţi.

"Nu trebuie să ne părăsim patria din descurajare. Patria tinerilor români este aceasta. Este foarte bine să circule pretutindeni, însă locul lor adevărat este aici şi prin contribuţia lor România va ajunge la un nivel economic şi de viaţă comparativ cu cel al celorlalte state. Nu părăsiţi România. România vă merită", a spus el.

Juncker a subliniat şi importanţa dialogului social, adăugând că abordarea subiectelor sociale va contribui la o susţinere mai puternică a populaţiei faţă de proiectul european.

"În momentul în care nu ai un dialog social, în momentul în care multă vreme nu există un astfel de dialog, echilibrul şi armonia societăţilor noastre se pierde. Este motivul pentru care Comisia a lansat o mişcare de reflecţie asupra acestui pilon social. Consider că dimensiunea socială a UE, piaţa internă, uniunea economică şi monetară sunt insuficient dezvoltate şi aş vrea să imprim un nou suflu politicii sociale. Competenţele UE sunt destul de reduse în acest sens, însă trebuie să exploatăm toate posibilităţile de care dispunem pentru a da o tentă mai socială UE", a precizat preşedintele CE.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close