Antena 3 CNN Actualitate Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO: "Jens Stoltenberg nu va solicita o nouă prelungire a mandatului la conducerea NATO"

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO: "Jens Stoltenberg nu va solicita o nouă prelungire a mandatului la conducerea NATO"

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, își va încheia mandatul în octombrie, așa cum a fost planificat, a declarat un purtător de cuvânt al alianței, după ce un ziar a relatat că se pregătește o nouă prelungire.

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO: "Jens Stoltenberg nu va solicita o nouă prelungire a mandatului la conducerea NATO"
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / AA
de Alin Tarnovschi    |    12 Feb 2023   •   11:37

"Mandatul Secretarului General Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori, iar el a servit în total aproape nouă ani", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

"Mandatul Secretarului General se încheie în luna octombrie a acestui an și nu are nicio intenție de a solicita o nouă prelungire a mandatului său", a mai explicat aceasta.

Anterior, publicația Welt am Sonntag a relatat că mandatul lui Stoltenberg urma să fie prelungit din nou, deoarece alianța a încercat să mențină stabilitatea în timpul războiului din Ucraina.

Lui Stoltenberg, economist de formație și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, i s-a prelungit mandatul în cadrul NATO anul trecut.

Citeşte şi: NATO ar putea prelungi mandatul lui Jens Stoltenberg până în aprilie 2024

El a fost prim-ministru al Norvegiei în perioada 2000-01 și 2005-13, înainte de a deveni șeful NATO în anul următor. El a fost, de asemenea, ministru de finanțe și ministru al energiei.

Welt a declarat că membrii alianței au dorit să-i ofere lui Stoltenberg oportunitatea de a prezida summitul de aniversare a 75 de ani al organizației, care va avea loc la Washington în aprilie 2024. De asemenea, el ar fi în măsură să devină președinte al Băncii Mondiale atunci când David Malpass se va retrage în aceeași perioadă, a precizat publicația citată de Mediafax.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la cine îi va succeda lui Stoltenberg, dar premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al Apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidați pentru acest post, potrivit Welt.

×
Subiecte în articol: NATO Jens Stoltenberg
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close