Antena 3 CNN Actualitate Joi, ultima zi de viaţă a magazinelor "de vise?. Mii de substanţe etnobotanice, distruse de poliţişti

Joi, ultima zi de viaţă a magazinelor "de vise?. Mii de substanţe etnobotanice, distruse de poliţişti

Joi, ultima zi de viaţă a magazinelor "de vise?. Mii de substanţe etnobotanice, distruse de poliţişti
Sursa foto: Magazine de etnobotanice, pe moarte
25 Feb 2010   •   16:32
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Peste o sută de kilograme de substanţe cu efect pihotrop, peste o mie de comprimate şi aproape 5000 de pliculeţe cu diferite substanţe au fost ridicate în timp de zece zile de către poliţiştii din toată ţara, din peste 400 de magazine cu plante etnobotanice, numite şi ?magazine de vise?, conform informaţiilor remise printr-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) către Antena3.ro.

Joi, 25 februarie, a fost ultima zi când magazinele menite să-şi ?relaxeze? clienţii prin intermediul substanţelor psihotrope există, după ordonanţa de urgenţă din 15 februarie, care sublinia ca proprietarii plantelor să le distrugă în termen de zece zile de la emiterea ordonanţei.

Astfel, în toată perioada de zece zile, poliţiştii din ţară au ridicat pentru expertizare şi distrugere aproape 102 kilograme de substanţe cu efect psihotrop, peste 1000 de comprimate şi 4500 de pliculeţe cu substanţe, conform legilor privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. De asemenea, poliţiştii au controlat 440 de magazine, iar valoarea substanţelor scoase de pe piaţă este de 3.154.986 de lei.

Informaţiile de la IGPR mai indică cum că poliţiştii au confiscat pentru a fi distruse 101,74 kilogram de substanţe, 1074 de comprimate, 4592 de pliculeţe cu substanţe, 578 de ţigări confecţionate artizana, dar şi 10, 297 mililitri de substanţă lichidă.

În aceeaşi perioadă, poliţia a constatat 17 infracţiuni, pentru care au întocmit 12 dosare penale, în care sunt cercetate 29 de persoane şi au dat amenzi de 73.000 de lei.

?Etnobotanice?, dar de fapt droguri

Pentru că în România au apărut tot mai multe magazine în care se comercializau o serie de produse care aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate şi care nu se regăseau în cadrul legislativ care reglementa regimul juridic al substanţelor stupefiante şi psihotrope, Poliţia Română a început controalele.

Astfel, din luna februarie 2009, departamentele antidrog din cadrul structurii de combatere a criminalităţii organizate au început identificarea şi monitorizarea pe raza de competenţă a magazinelor care se ocupau cu comercializarea unor produse care conţin substanţe psihoactive, denumite generic ?etnobotanice?.

În această perioadă, Poliţia Română a declanşat acţiuni pentru mediatizarea prevederilor acesteia şi a riscurilor ce decurg din nerespectarea lor, precum şi pentru verificarea magazinelor care comercializează plante etnobotanice sau pun la dispoziţie spaţii în vederea comercializării acestora. La activităţile desfăşurate au participat peste 2500 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, ordine publică şi investigarea fraudelor, precum şi comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai Direcţiilor de Sănătate Publică, care au ridicat anul trecut pentru expertizare peste 1200 probe din produsele comercializate şi au întocmit 26 de dosare penale, pentru că au descoperit la comercializare amestecuri care conţineau substanţe interzise.

De asemenea, autorităţile au suspendat activitatea mai multor magazine, pentru nereguli la regimul fiscal şi protecţiei consumatorului, iar la data de 15 februarie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial al României ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Astfel, în decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, proprietarul, posesorul şi deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor prevăzute în tabelele anexă a avut obligaţia să distrugă, cu respectarea prevederilor legale plantele şi substanţele pe care le deţinea.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close