Judecătorii CCR devansează pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul să trimită listele electorale. Decizia, luată la cererea lui Băsescu

de L.D.    |    S.T.    |    14 Aug 2012   •   14:17
Judecătorii CCR devansează pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul să trimită listele electorale. Decizia, luată la cererea lui Băsescu

Curtea Constituţională a primit de la Parchetul instanţei supreme o informare privind ancheta desfăşurată în cazul listelor electorale, au declarat surse oficiale.

UPDATE 17:25
- Şedinţa Curţii Constituţionale Române s-a încheiat. Judecătorii CCR au decis, marţi, să devanseze pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Decizia a fost luată într-o şedinţă a Curţii care a durat peste şapte ore.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Tot marţi, CC a decis că judecătorul Ştefan Minea era îndreptăţit să transmită rectificarea la Monitorul Oficial în privinţa motivării Curţii pe referendumul din 29 iulie.

UPDATE 18:30
- Decizia CCR de devansare pentru 21 august a termenului pentru ca Guvernul să trimită listele electorale a venit, potrivit unor surse, la cererea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Iata ce eroare au facut cei de la CCR prin erata transmisă MO şi efectele ei

UPDATE 14:49 - Şase dintre judecătorii de la Curtea Constituţională a României şi-ar fi dat acordul pentru transmiterea eratei CCR la Monitorul Oficial, au declarat, marţi, surse din interiorul Curţii.
   
Conform surselor citate, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, înainte de a trimite erata la Monitorul Oficial, şi-ar fi sunat colegii membri ai Curţii. Sursele citate au susţinut că şase dintre judecătorii constituţionali şi-ar fi dat acordul pentru transmiterea eratei către Monitorul Oficial.UPDATE 14:37
- - Curtea Constituţională discută despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi, au declarat surse oficiale, scrie Mediafax.
   
Conform surselor citate, discuţia din plenul Curţii Constituţionale priveşte procedura care se aplică în cazul invalidării referendumului, respectiv dacă pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de două treimi (adică de şase voturi din nouă) sau de o majoritate simplă (cinci voturi din nouă).
   
"Legea nu prevede o majoritate în cazul invalidării, se precizează două treimi doar în cazul validării. Or, şi în Germania validarea referendumului se face cu două treimi, însă invalidarea se decide cu majoritate simplă, adică 5 la 4 judecători, cum e aici", au explicat sursele citate.
   
Conform legii de funcţionare şi organizare a CC, "plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului".
   
"Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună", mai prevede legea.

UPDATE 13:19
- Curtea Constituţională a decis cu majoritate de voturi că erata emisă şi publicată în Monitorul Oficial este legală, scrie Mediafax.

UPDATE 13:05 - Procurorii continuă audierile în dosarul presupuselor fraude de la referendumul pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu.  Potrivit unor informații de ultimă oră, numărul județelor în care Parchetul face investigații se ridică la 15. Conform surselor citate, la Curte nu au sosit documente de la Parchet, ci doar o informare legată de ancheta care priveşte şi listele electorale.


De altfel, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat marţi că nu i-au fost solicitate documente de către CC şi că, prin urmare, nici nu a trimis Curţii documente.


Documentele primite din partea Parchetului se referă la fraudele comise la rederendum. Surse spun că CCR nu a cerut aceste documente, însă Parchetul le-a trimis din proprie iniţiativă.

Pe de altă parte, surse oficiale au relatat că judecătorii CC discută, în deschiderea şedinţei de marţi, care a început în urmă cu puţin timp, despre erata trimisă la Monitorul Oficial şi despre adresele transmise Guvernului în legătură cu referendumul din 29 iulie.


Parchetul instanţei supreme are toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate copii de pe documente de la CC, AEP, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, BEC, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte.

Plenul Curţii Constituţionale a României s-a întrunit marţi pentru ca judecătorii să discute aspectele apărute în ultima perioadă, ulterior deciziei de amânare a confirmării rezultatelor referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Săptămâna trecută, trei judecători de la CCR au solicitat întrunirea plenului Curţii pentru a lămuri situaţia legată de publicarea eratei referitoare la decizia luată, în condiţiile în care nu au fost consultaţi.

Ştire în curs de actualizare.

Parteneri
x close