Antena 3 CNN Actualitate Judecătorii decid, marţi, dacă generalul Stănculescu va fi eliberat

Judecătorii decid, marţi, dacă generalul Stănculescu va fi eliberat

Judecătorii decid, marţi, dacă generalul Stănculescu va fi eliberat
16 Dec 2008   •   08:35

În ziua în care se împlinesc 19 ani de la începutul revoluţiei, judecătorii Tribunalului Militar Bucureşti decid dacă fostul general Victor Athanasie Stănculescu va fi eliberat. De mai bine de o lună, procesul a fost amânat din cauză că Institutul de Medicină Legală nu a finalizat expertiza medicală. Stănculescu a cerut tribunalului militar întreruperea pedepsei de 15 ani de închisoare la care a fost condamnat în dosarul revolutiei din 1989, din motive medicale.
La termenul de săptămâna trecută, judecătorul militar a constatat că Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" nu a finalizat expertiza medicală, care va arăta dacă Stănculescu suferă de boli grave ce îl împiedică să execute pedeapsa. Victor Stănculescu a fost prezent în sala de judecată, marţea trecută, el declarând că investigaţiile medicale în cazul său au fost terminate încă de săptămâna trecută. În aceste condiţii, instanţa a amânat procesul şi a trimis o nouă adresă către Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru a se trimite raportul medico-legal.
În urmă cu exact 19 ani, la Timişoara aveau loc evenimentele care au dat startul la prăbuşirea regimului ceauşist. În acea zi, autorităţile din oraş au încercat să împrăştie prin forţă cîteva sute de persoane adunate la casa parohială a lui Lazslo Tokes. Oamenii, în mare parte enoriaşi, protestau împotriva deciziei de evacuare a pastorului reformat.
În cursul nopţii de 16 spre 17 decembrie au avut loc mai multe ciocniri între manifestanţi şi militarii scoşi în stradă de către regimul comunist. Autorităţile au încercat să-i disperseze pe manifestanţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă şi s-au operat cîteva sute de arestări. Spre dimineaţă, oamenii s-au retras spre case, dar a doua zi protestele anticomuniste au fost reluate cu intensitate sporită, tot mai mulţi timişoreni alăturîndu-se Revoluţiei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Victor Athanasie Stanculescu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close