Antena 3 CNN Actualitate Jurnaliştii ruşi ironizează România, într-un reportaj despre Deveselu: Nu este exclus ca după americani să vină chinezii aici

Jurnaliştii ruşi ironizează România, într-un reportaj despre Deveselu: Nu este exclus ca după americani să vină chinezii aici

Jurnaliştii ruşi ironizează România, într-un reportaj despre Deveselu: Nu este exclus ca după americani să vină chinezii aici
Sursa foto: Foto: INTACT Images
14 Iul 2011   •   14:55

Jurnaliştii ruşi au făcut haz de obiceiul istoric al României de a se alia cu ţara pe care o consideră mai puternică. Într-un reportaj realizat la Deveselu, reporterii veniţi de la Moscova amintesc că acolo a existat în 1950 şi o bază militară rusă. Nu este exclus, spun ei, ca, după ce se satură de americani, românii să-i găzduiască tot acolo şi pe chinezi.

Amplasarea elementelor scutului antirachetă în România este tot mai contestată de ruşii care nu înţeleg de ce Statele Unite sau NATO nu îi vor ca parteneri egali la acest proiect. Atitudinea pro americană a românilor este taxată într-un reportaj realizat de Russia Today.

Jurnaliştii amintesc de reacţia dură a polonezilor sau cehilor în momentul amplasării interceptoarelor pe teritoriul lor.

În 1950 o aerobază din oraşul românesc Deveselu a fost folosită de forţele sovietice. Acum după planurile Washingtonului de a amplasa o staţie de interceptare aici, localnicii au născocit şi o glumă: dacă Bucureştiul îşi va schimba din nou politica externă, locul va fi ocupat de chinezi.

Jurnaliştii ruşi spun că americanii au ales cea mai săracă zonă din ţară pentru amplasarea elementelor scutului antirachetă, la Deveselu, iar localnicii sunt în culmea bucuriei. Planul american ar însemna locuri de muncă şi infrastructură.

În aceste condiţii, jurnaliştii se întreabă ironic : asupra cui este îndreptat de fapt scutul?

Ministrul de externe rus a declarat în cadrul unei vizite în Statele Unite, că singurul factor de "iritare" dintre Moscova şi Washington rămâne scutul antirachetă.

 


×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close