Antena 3 CNN Actualitate Justiţia, în război cu Serviciul Român de Informaţii. CSM verifică presiunile exercitate de SRI asupra magistraţilor

Justiţia, în război cu Serviciul Român de Informaţii. CSM verifică presiunile exercitate de SRI asupra magistraţilor

Justiţia, în război cu Serviciul Român de Informaţii. CSM verifică presiunile exercitate de SRI asupra magistraţilor
Sursa foto: csm
29 Mai 2009   •   17:44

Consiliul Superior al Magistraturii va face verificări pe marginea presiunilor exercitate de SRI în cazul magistraţilor de la Tribunalul Neamţ. Reacţia CSM vine după ce Asociaţia Magistraţilor din România a susţinut că SRI i-ar supune unor acte de intimidare pe judecătorii care au comunicat instituţiilor internaţionale situaţia în care se află justiţia românească.

Consiliul Superior al Magistraturii se declară îngrijorat de faptul că o simplă atenţionare a organismelor europene a determinat SRI să facă verificări la Tribunalul Neamţ, acţiune care depăşeşte atribuţiile instituţiei.

?Constat cu îngrijorare că demersurile magistraţilor de a fi recunoscuţi ca o putere în stat sunt interpretate de celelalte puteri ca aducând atingere statului. Este regretabil că, în ultimele zile, magistraţilor li se interzice să se adrese organelor judecătoreşti, pentru a-şi câştiga drepturile şi să sesizeze organismele internaţionale?, remarcă într-un comunicat judecătoarea Ana Lăbuş, membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii.

Serviciul Român de Informaţii susţine însă că nu a dorit să intimideze judecătorii şi justiţia, ci doar a vrut să clarifice unele elemente semnalate de Asociaţia Magistraţilor din România.


?Ca urmare a mesajelor publice ale AMR referitoare la existenţa unor încercări de discreditare şi presiuni asupra justiţiei din România, Direcţia Judeţeană Neamţ a SRI a efectuat un demers oficial pentru clarificarea aspectelor semnalate de Asociaţie, care ar afecta starea de legalitate şi principiul separaţiei puterilor în stat? declară şefii SRI.

Disputa dintre SRI şi magistraţi a fost declanşată de acuzaţiile pe care Asociaţia Magistraţilor din România le-a adus Serviciului Român de Informaţii, legate de presiuni şi intimidare a judecătorilor care au reclamat instituţiilor internaţionale situaţia în care se află justiţia românească.

Magistraţii acuză că, în ultima perioadă, sunt ţinta unei campanii de denigrare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: CSM SRI magistrati presiuni
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close