Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiţiei, despre protestele din penitenciare: "Nu voi adopta nicio măsură sub presiune"

Ministrul Justiţiei, despre protestele din penitenciare: "Nu voi adopta nicio măsură sub presiune"

Ministrul Justiţiei, despre protestele din penitenciare: "Nu voi adopta nicio măsură sub presiune"
13 Iul 2016   •   17:21

Protestele se extind în tot mai multe penitenciare din ţară. La Penitenciarul Rahova, mai mulţi deţinuţi au intrat în greva foamei. La Miercurea Ciuc, s-au folosit gaze lacrimogene pentru a-i calma pe deţinuţi. La Tulcea, mai mulţi deţinuti au dat foc saltelelor, iar alţii au lăsat mormane de pâine in intrarea in secţii. La Botoşani, oamenii s-au urcat pe clădire, au incediat mai multe obiecte și au încercat să iasă din celule. Unul dintre deţinuţi a fost dus cu duba la spital.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a explicat, într-o declarație de presă, miercuri, că este conștientă de aceste probleme cu care se confruntă deținuții de ani de zile.

“Situația din penitenciarele din România este un sistemică și gravă. Nu de ieri, nu de alaltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. Eu știam acest lucru. În vizitele pe care le-am făcut în toate penitenciarele din România, să văd care este situația concretă. Am fost în toate penitenciarele românești. Mi-am preluat mandatul și de la acel moment am înțeles să revizitez multe penitanciare, cu speranța că voi găsi situații mai bune. Nu a fost cazul. Am stat de vorbă cu deținuții, am intrat la ei în camere, știu nemijlocit, din contact direct, care sunt problemele lor. Imediat ce mi-am reconfirmat o părere despre precaritatea sistemului, am declarat că este o prioritate a mandatului meu, a acestui executiv să remediez această situație.”

Raluca Prună a făcut referire și la "greaua moștenire".

“CEDO a condamnat deja România, în 2012. Nu vreau să intru în istorie. În noiembrie eu am moștenit o colecție de hârtii și nu măsuri concrete.”

Ministrul Justiției a explicat și ce măsuri a luat, de la preluarea mandatului, pentru rezolvarea situațiilor din penitenciare.

“Ce am făcut – am adoptat regulamentul secundar. Este regulamentul care face posibilă adoptarea unor decizii, la nivel de ANP, care se regăsesc imediat în viața celor din detenție. Am adoptat numeroase decizii, am spus public că există alternative la detenție, că nu trebuie să inventăm noi nimic, mecanisme există deja, cum este probațiunea. Aveam 355 de posturi de probațiune, care se ocupau de 58.000 de persoane aflate în supraveghere. Suntem în media europeană, nu facem excepție, dar asta nu înseamnă că este o situație bună. Am suplimentat posturile din sistemul de probațiune, am asigurat o creștere salarială în acest sistem, pentru că avem nevoie de o plată mai decentă, dacă vrem performanță.”

“În a doua parte a lunii vom lansa o dezbatere privind problemele și soluțiile la care trebuie să ajungem. Înțeleg nerăbdarea lor, așteptăm cu toții, ca societate, de mai bine de 20 de ani, eu mă aplec, alături de executiv, asupra acestor probleme. Înțeleg nerăbdarea, îi asigur pe cei aflați în detenție că lucrăm la soluții și mai spun că există o responsabilitate a întregii societăți. A mea, ca ministru, a Parlamentului dar și responsabilitatea publicului, care trebuie să fie informat, dar nu oricum, ci obiectiv. Și mai ales, publicul trebuie să fie consultat”, a conchis Raluca Prună.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close