Deputații decid miercuri dacă Mădălin Voicu și Nicolae Păun vor fi arestați

15 Feb 2016   •   14:45
UPDATE - Deputații decid miercuri dacă Mădălin Voicu și Nicolae Păun vor fi arestați. Votul va avea loc în plen, la ora 18.00.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale şi arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Avizul este unul consultativ, decizia finală urmând să fie luată de plen. Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt acuzaţi, printre altele, de spălare de bani şi furt din fondurile europene.

La cererea de reținere, 10 deputați au votat "pentru", iar 9 "împotrivă", în timp ce la cererea de arestare preventivă 10 deputați au votat "pentru", iar 8 "împotrivă".

Comisia juridică a decis să se facă două rapoarte, unul pe reținere și unul pe arestare preventivă.

 
Cei doi sunt acuzaţi că au deturnat milioane de euro din banii destinaţi romilor. 
 
Cei doi deputaţi ar fi făcut presiuni la aceştia pentru a promova o lege de amnistie fiscală pentru romi. În urma scandalului, ministrul Finanţelor a cerut demisia celor doi din fruntea ANAF.

Prejudiciul în acest dosar s-ar ridica la 5,4 milioane de euro fonduri europene, plus 674.000 de euro de la buget. 
 
Complicele lui Voicu, Nicolae Păun, de la Partida Romilor, are o listă şi mai lungă de acuzaţii. Printre altele, ar fi făcut presiuni directe, dar şi prin Mădălin Voicu pe lângă şefii ANAF să se redacteze un proiect de lege care să scutească anumite categorii de romi de la plata asigurărilor de sănătate. 
 
Pentru asta, procurorii spun că Păun i-a plătit unei persoane din familia lui Voicu, cel mai probabil soţiei, 48.000 de euro. Deputatul PSD trebuia să intervină şi el pe pe lângă demnitari şi să promoveze legea amnistiei fiscale pentru romi.
 
 
Nici ea, nici deputatul Minorităţilor Naţionale, Nicolae Păun nu au făcut declaraţii. 
 
 
Cercetările în acest caz au început în urmă cu câteva luni, după un denunţ. Anchetatorii au suspiciuni că în ultimii ani, formaţiunea a accesat bani de la Uniunea Europeană pentru programe dedicate incluziunii sociale a romilor, dar şi pentru ajutorarea acestora şi i-ar fi folosit în alte scopuri. 
 
Numai în perioada 2007-2013 au fost realizate 70 de proiecte în valoare toală de peste 170 de milioane de euro.


Parteneri
x close