Antena 3 CNN Actualitate Justiție Răsturnare de situație în alegerile CCR. PNL contestă numirea lui Marian Enache

Răsturnare de situație în alegerile CCR. PNL contestă numirea lui Marian Enache

Răsturnare de situație în alegerile CCR. PNL contestă numirea lui Marian Enache
22 Iun 2016   •   22:51

Grupul PNL din Senat a depus miercuri o sesizare la Curtea Constituţională, contestânt numirea deputatului Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) ca judecător al CCR pe motiv că acesta nu a avut susţinerea niciunui grup parlamentar, argumentând în acest fel că orice român s-ar putea autopropune.

''În ceea ce priveşte numirea la Curtea Constituţională de către Camera Deputaţilor şi Senat, legiuitorul a apreciat că se impune un filtru şi anume susţinerea unei/unor candidaturi de către grupuri parlamentare, senatori şi deputaţi'', scriu senatorii PNL în sesizarea înaintată CCR. ''Prin interpretarea istorico-teleologică, apreciem că legiuitorul ordinar (…) a avut în vedere ca parlamentarii să respecte, în sensul de a nu încălca, drepturile Camerei din care fac parte'', mai explică liberalii.

Senatorii PNL spun că numirea lui Marian Enache încalcă art. 5 alin. 5 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dar şi articolul 16 din Constituţia României. Liberalii susţin că, deşi Comisia Juridică a Senatului a respins iniţial audierea lui Enache tocmai din motivul că nu avea susţinerea niciunui grup parlamentar, acesta a fost audiat ulterior în aceeaşi zi şi propus pentru votare plenului.

×
Subiecte în articol: CCR Curtea Constitutionala PNL UNPR PSD Senat
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close