Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ce legătură este între Alina Bica și dosarul ”Black Cube”

Ce legătură este între Alina Bica și dosarul ”Black Cube”

Ce legătură este între Alina Bica și dosarul ”Black Cube”
14 Noi 2016   •   16:59

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, îl va reprezenta în dosarul Black Cube pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.

Daniel Dragomir a fost adus din arest, luni, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat contestaţia acestuia la prelungirea arestului preventiv.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 14 septembrie, arestarea preventivă a fostului angajat SRI, Daniel Dragomir, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Am convingerea fermă că domnul Dragomir e nevinovat. În dosar măsura ar trebui să fie egală. Acum nu cred că e oportun să lansăm ipoteze” a spus Alina Bica la ”100 de minute”.

Doi israelieni puşi sub acuzare în dosarul "Black Cube" - Ron Weiner şi David Geclowicz - şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner şi David Geclowicz au acceptat să primească o condamnare cu suspendare. 

Trei israelieni au fost puşi sub acuzare în acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein. Ultimul a reuşit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă. 

Conform DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. 

David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. 

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora", susţin procurorii DIICOT. 

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz aveau roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice. 

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv. Dragomir a ocupat funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close