Antena 3 CNN Actualitate Justiție Condamnări-șoc în „dosarul Transferurilor”! Victor Becali se întoarce în închisoare

Condamnări-șoc în „dosarul Transferurilor”! Victor Becali se întoarce în închisoare

Condamnări-șoc în „dosarul Transferurilor”! Victor Becali se întoarce în închisoare
20 Feb 2018   •   15:54

UDDATE - Victor Becali se întoarce în închisoare! Victor Becali a primit o condamnare de cinci ani şi opt luni de închisoare în dosarul în care era acuzat că i-a dat mită judecătoarei Geanina Terceanu ca să scape de pedeapsă în Dosarul Transferurilor.

La rândul său, Geanina Terceanu a fost condamnată la șapte ani de închisoare.

Ioan Becali a fost condamnat definitiv marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la șapte ani şi patru luni închisoare.

Cristian Borcea a fost achitat de magistraţi.

În plus, avocatul George-Antonie Iorgovan şi Daniel-Costel Petre au fost achitaţi.

Iată decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:

I. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina, Petre Daniel Costel, Iorgovan George Antonie şi Borcea Cristian împotriva sentinţei penale nr. 225/F din 24 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală, pronunţată în dosarul nr. 806/2/2016. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând:

1. În baza art.289 alin.1 C. pen. cu aplicarea art.7 lit.b din Legea nr.78/2000, art.5 C. pen. şi art.396 alin.10 C.proc.pen., condamnă pe inculpata Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina la pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. În baza art.67 alin.2 C. pen., aplică inculpatei Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice), lit.b (dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat), lit.d (dreptul de a alege), lit.g (dreptul de a ocupa funcția de judecător) și lit.k (dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) C. pen., pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate. În baza art.65 alin.1 C. pen., aplică inculpatei Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice), lit.b (dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat), lit.d (dreptul de a alege), lit.g (dreptul de a ocupa funcția de judecător) și lit.k (dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) C. pen., din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată ori considerată ca executată. În baza art.72 alin.1 C. pen., deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatei Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina durata reținerii, a arestării preventive și a arestului la domiciliu, de la 19.11.2015 până la 07.02.2016, inclusiv. În baza art.289 alin.3 C. pen. raportat la art.112 alin.1 lit.e C. pen., dispune confiscarea specială de la inculpata Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina, a sumei de 185.000 euro.

2. În baza art.105 alin.1 C. pen., anulează liberarea condiționată din executarea pedepsei închisorii aplicată prin sentința penală nr.238/03.04.2012 a Tribunalului București - Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr.222/04.03.2014 a Curții de Apel București - Secșia a II-a Penală, acordată inculpatului Becali Victor prin sentința penală nr.3345 din 21.11.2017 a Judecătoriei Sectorului 4 București, definitivă prin decizia penală nr.2 din 04.01.2018 a Tribunalului Ilfov - Secția Penală. Dispune executarea pedepsei rezultante de 5 ani și 8 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală apelată. În baza art.40 alin.3 C. pen. și art.72 alin.1 C. pen., deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului Becali Victor durata arestării preventive, precum și perioada executată, de la 04.03.2014 la 04.01.2018.

3. În baza art.396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achită pe inculpatul Petre Daniel Costel pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă prevăzută de art.273 alin.1 și alin.2 lit.d C. pen.

4. În baza art.396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achită pe inculpatul Iorgovan George Antonie pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă prevăzută de art.273 alin.1 și alin.2 lit.d C. pen.

5. În baza art.396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.a C.proc.pen., achită pe inculpatul Borcea Cristian pentru infracţiunea de dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 C. pen. cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 și art.5 C. pen.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea pe fond a cauzei, privind pe inculpaţii Borcea Cristian, Iorgovan George Antonie şi Petre Daniel Costel, rămân în sarcina statului. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, care nu sunt contrare prezentei decizii. II. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor împotriva sentinţei penale nr.225/F din 24 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală, pronunţată în dosarul nr.806/2/2016. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Borcea Cristian, Iorgovan George Antonie, Petre Daniel Costel şi Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina, rămân în sarcina statului. Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Becali Ioan şi Becali Victor la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii intimaţi inculpaţi Teodorovici (fostă Terceanu) Geanina, Becali Ioan, Becali Victor, Borcea Cristian, Iorgovan George Antonie, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 130 lei, rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Onorariul parţial cuvenit celor doi apărători desemnaţi din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Petre Daniel Costel, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 130 lei, rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă.

UPDATE - Instanța supremă decide pedepsele definitive pentru judecătoarea Geanina Terceanu, Cristi Borcea, Ioan și Victor Becali.

Știrea inițială:

Judecătoarea Geanina Terceanu află în scurt timp dacă va fi condamnată în dosarul în care este acuzată că a luat 220.000 de euro mită ca să-i achite pe Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali.

Decizia judecătorilor este definitivă.

La ultimul termen procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru fosta judecătoare, respectiv 8 ani de închisoare.

Geanina Terceanu a recunoscut acuzaţiile, iar avocatul său a cerut ca pedeapsa să fie redusă sub doi ani de închisoare.

În acest caz, pe fond, fraţii Becali au fost şi ei condamnaţi la câte trei ani de închisoare, iar Cristian Borcea la trei ani şi jumătate.

Între timp, fraţii Becali au fost eliberaţi condiţionat, iar Cristian Borcea este singurul care a rămas încarcerat după condamnarea în dosarul Transferurilor.

×

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close