x close

Ediţie specială: Violatorii de la Vaslui, apăraţi de haite de susţinători. Cum comentează cazul specialiştii

16 Aug 2015   •   22:03

Mihaela Bârzilă şi invitaţii săi au discutat, duminică, la "Ediţie specială", despre ultimele detalii ale cazului violului din Vaslui, în care mâine instanţa se va pronunţa pe fond. 

Cazul a stârnit numeroase reacţii, societatea fiind polarizată, mai ales în localitatea de baştină a violatorilor, acolo unde aceştia au destui susţinători.

"Oamenii habar nu au. Victimele de viol sucombă, se vor supune, pentru că orice persoană, între sanctitatea corpului şi moarte, va alege să renunţe la sanctitate. Dar nu înseamnă că sunt mai puţin victime. Poliţiştii o să spună altă anecdotă. Că multe femei vin şi fac plângere din răzbunare. În povestea asta nu există nuanţe de gri. Oamenii sunt foarte radicalizaţi. Într-un fel sau altul, istoria aceasta sordidă, oamenii vor redesena moral întreaga poveste, pentru a fi acceptabil. La nivel psihologic este inacceptabil că aşa ceva li s-a întâmplat lor. Preotul se trezeşte într-o zonă de ambiguitate morală" a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu.

"Din fericire legea nu se face prin sondaj de opinie, apropo de libertatea de exprimare. Violul este o crimă din toate punctele de vedere, este o agresiune majoră. În Italia a existat o dezbatere, o fată îmbrăcată în blugi, dacă a fost victima unui viol sau a participat de bună-voie, pentru că nu poţi da jos blugii. Sub agresiune poţi deveni cooperant, pentru a scăpa de o agresiune mai gravă" crede realizatorul Antena 3 Adrian Ursu.

Avocatul Ilie Iordăchescu crede că discuţiile privind persoana violată sunt inutile, căci ea beneficiază de protecţia legii şi că problema reală este noul Cod Penal.


"Problema este foarte clară. Se aplică sau nu legea. Legea nu stabileşte vreo calitate a persoanei violate. O prostituată dacă este violată beneficiază de aceeaşi protecţie legală. Dacă a intervenit constrângerea, este viol. Problema e alta, de ce s-a ajuns la viol? Pentru că legislaţia cu care ne lăudăm, este o politică penală defectuoasă, un Cod Penal defectuos. Limitele pedepsei sunt 12, în realitate este o mare problemă. La vechiul Cod Penal pedeapsa maximă era 18 ani. Au redus pedeapsa în condiţiile în care au intervenit o agravantă. Observaţi că în cazul de faţă nu suntem departe ca niciunul să nu fie pedepsit. Legea spune foarte clar, dacă victima retrage plângerea prealabilă nu intervine răspunderea penală pentru niciunul dintre ei" a spus Ilie Iordăchescu.

Între timp a apărut şi informaţia surpinzătoare, familia fetei temându-se că va fi linşată după sentinţa de luni.

"În niciun caz. Le spun cu mâna pe inimă că pot sta liniştiţi. Ei sunt speriaţi acum pentru că justiţia şi-a cam dat cu stângul în dreptul. Dacă ăştia erau arestaţi, nu mai aveam scandal" crede jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan.
 
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati