Antena 3 CNN Actualitate Justiție Europarlamentar, atac la adresa lui Iohannis, pe tema revocării şefei DNA: „Nu are dreptul să aibă o decizie discreţionară”

Europarlamentar, atac la adresa lui Iohannis, pe tema revocării şefei DNA: „Nu are dreptul să aibă o decizie discreţionară”

Europarlamentar, atac la adresa lui Iohannis, pe tema revocării şefei DNA: „Nu are dreptul să aibă o decizie discreţionară”
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Mar 2018   •   18:29

Europarlamentarul Norica Nicolai (ALDE) a afirmat, sâmbătă, la Galaţi, că în ceea ce priveşte revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu ştie dacă preşedintele Klaus Iohannis va avea altă atitudine decât cea declarată public, precizând că ''arhitectura constituţională" nu-i dă dreptul acestuia să aibă o decizie discreţionară.

''Nu ştiu dacă preşedintele va avea altă atitudine decât cea declarată public. Ceea ce ştiu este că arhitectura constituţională nu-i dă dreptul să aibă o decizie discreţionară. Dacă ne uităm în art. 126 şi 132 din Constituţie, titularul oricărei acţiuni care ţine de cariera profesională a magistraţilor sau procurorilor este ministrul Justiţiei. Preşedintele, dacă ar fi avut o poziţie relevantă în acest proces managerial de resursă umană, legiutorul constituant ar fi avut precizări în Constituţie, or eu am participat la modificările Constituţiei din 2003 şi nu am făcut nicio clipă această prevedere directă, ci am spus ulterior printr-o lege că preşedintele poate face lucrul ăsta. Pentru că, dacă ar avea o decizie pe această chestiune, ar fi o imixtiune în puterea judecătorească. Pentru că avem prevederea constituţională care îl face titular de acţiune pe ministrul Justiţiei, sunt pentru ca CSM să ia deciziile cu privire la cariera magistraţilor şi nimeni nu mai poate vorbi de o imixtiune a politicului în Justiţie. Orice am declara şi cât de echidistanţi am vrea să fim, tot oameni politici suntem fie că suntem şefi de stat sau de guvern şi omeneşte este de înţeles că, atunci când prezinţi o anumită ideologie, rămâi consecvent cu ideologia pe care o reprezinţi, deci rămâi om politic'', a spus Norica Nicolai.
 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close