Antena 3 CNN Actualitate Justiție FACIAS, solicitare fermă pentru procurori, în cazul refugiaților ucraineni

FACIAS, solicitare fermă pentru procurori, în cazul refugiaților ucraineni

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat organele de urmărire penală în urmă cu câteva luni în ceea ce privește sumele decontate de stat pentru hrana și cazarea refugiaților ucrainei.

FACIAS, solicitare fermă pentru procurori, în cazul refugiaților ucraineni
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Georgiana Adam    |    14 Mar 2023   •   11:18

Acum, procurorii spun că există deja numeroase dosare pentru infracțiuni diverse legate de aceste decontări.

"În prezent există 102 dosare penale pentru fapte diverse (înșelăciune, delapidare, obținerea ilegală de fonduri etc.) care vizează infracțiuni comise în legătură cu sumele decontate pentru hrana și cazarea refugiaților ucraineni. Până astăzi, un singur dosar de acest gen a fost finalizat. În plus, plățile făcute de către stat nu sunt nici măcar suspendate pe perioada în care procurorii anchetează suspiciunile.

În practică, vorbim de o sumă totală de peste 200 de milioane de lei, sumă nedeclarată la ANAF, în condițiile inexistenței unei obligații de plată a vreunui impozit. În ianuarie 2023, aproape 110.000 de refugiați se aflau încă în România", spune FACIAS într-un comunicat de presă, care solicită din nou parchetului să analizeze situația și să acționeze cu celeritate.

"În tot acest timp, vom monitoriza cu atenție acest caz, pentru a vedea exact modul în care autoritățile statului acționează", conchide FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close