Antena 3 CNN Actualitate Justiție Bombă în Justiție! Fostul judecător Corneliu Bogdan Tudoran a profesat încă 10 ani după ce a primit decizia de pensionare

Bombă în Justiție! Fostul judecător Corneliu Bogdan Tudoran a profesat încă 10 ani după ce a primit decizia de pensionare

Incredibil dar adevărat! Deşi avea decizia de pensionare în buzunar încă din 2009, controversatul fost judecător Corneliu Bogdan Ion Tudoran a continuat să profeseze încă un deceniu! Informaţia a fost făcută publică de jurnaliştii de la Naţional care au prezentat şi documente.

Bombă în Justiție! Fostul judecător Corneliu Bogdan Tudoran a profesat încă 10 ani după ce a primit decizia de pensionare
29 Mai 2020   •   20:45

Mai mult, nemulţumit de pensia ce-i fusese calculată de Casa de Pensii, Tudoran a dat în judecată instituţia cerând recalcularea sumei. În mod surprinzător, deşi în 2009 îşi ceruse pensionarea, CSM a uitat să discute cerere acestuia, pentru ca, ulterior, câţiva ani mai târziu, să o claseze. Şi asta după ce însuşi Tudoran a cerut aceluiaşi CSM anularea cererii.

O problemă care se ridică acum: vor putea fi afectate sau contestate deciziile profesionale ale fostului judecător?

Şi cum a fost posibil ca un magistrat cu decizie de pensionare în buzunar să continue să împartă dreptatea?

Şi-a început cariera la Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova, în 1975, pentru ca ulterior să ajungă magistrat şi chiar secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale.

Vorbim despre acelaşi Corneliu Bogdan Ion Tudoran, un personaj controversat despre care presa a relatat intens în ultimul an.

În perioada 1976 -1977,  şi-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu cu termen redus, iar în perioada 77 – 81 a urmat cursurile Facultăţii de Drept. În 81, este numit judecător stagiar la Giurgiu.

În perioada septembrie 1999 – ianuarie 2001, fostul magistrat a fost detaşat ca secretar de stat la Ministerul Apărarii Naţionale. În această poziţie, îl găsim semnatar al mai multor Hotărâri de Guvern.

Unele dintre acestea vizează chiar înstrăinarea unor terenuri ale statului.

Ce este extrem de interesant în această poveste?

Documente incendiare arată că fostul judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran nu a fost numit politic în funcția de secretar de stat la MApN, ci a fost transferat prin Ordin de Zi pe Unitate emis de UM 02544 București, adică Direcția Financiară a Ministerului Apărării. Această entitate a derulat mulți ani operațiuni financiar-logistice și de achiziții şi pentru SIE, existând în acest sensat un protocol între MApN şi SIE. Deci numirea lui Tudoran nu s-a făcut după procedurile aplicate civililor ci după procedurile aplicate... militarilor.

După ce afacerile imobiliare sulfuroase semnate de Tudoran au fost aflate în cadrul noului Guvern instalat în 2000, fostul judecător este destituit de la Apărare şi trimis înapoi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde ajunge inclusiv vicepreşedinte.

Un alt aspect ce ridică mari semne de întrebare cu privire la acest personaj este şi faptul că, timp de 18 ani, CNSAS nu a deschis nicio verificare cu privire la posibila colaborare a acestuia cu fosta Securitate. Abia în 2019, CNSAS recunoaşte că îl verifică, procedură ce s-a terminat prin clasare. Adică nu s-ar fi descoperit vreo colaborare cu Securitatea. Însă, ca magistrat la una dintre cele mai importante instanţe din ţară-Curtea de Apel Bucureşti- Tudoran trebuia verificat cu mult timp înainte. Şi asta în condiţiile în care, în decursul ultimilor 15 ani, CNSAS a alocat resurse importante pentru a lua la puricat personaje cu mult mai neinsemnate , gen consilieri de comune.

Azi, cu un dosar penal ce îl vizează, Tudoran pare că încearcă să creeze aparenţa unei sănătăţi mintale precare. Şi asta pentru că, spun surse judiciare, personajul crede că doar asta îl mai poate scăpa de răspundere cu privire la acuzaţiile aduse. La Secţia de Investigare a infracţiunilor din Justiţie a fost deschisă o anchetă anul trecut, anchetă ce ar trebui să facă lumină în anumite afaceri imobiliare ale familiei Tudoran precum şi posibile acuzaţii de corupţie aduse fostului judecător. De anul trecut, Tudoran le-a trimis procurorilor acte medicale din care reiese ca e internat. Şi cu asta totul s-a blocat, în mod bizar. Şi asta în condiţiile în care, în trecut, bravii foşti procurori DNA, acum procurori SIJ, manifestau mai mult curaj în anchete în raport cu colegii de breaslă. De altfel, uşoara moleşeală a acestei secţii a fost reclamată de multe voci.

Cu doar două trimiteri în judecată de la înfiinţare şi până în prezent, SIJ a fost contestată permanent şi i s-a cerut inclusiv desfiinţarea. USR şi fosta ministră Ana Birchall au cerut imperativ asta.

Chiar şi actualul ministru Cătălin Predoiu o vrea desfiinţată. Azi, CSM a dat un vot negativ desfiinţării, însă nu fără discuţii aprinse în şedinţă. SIJ este arătată cu degetul ca emanaţie politică ce a acţionat doar pentru a aranja anumite interese, aici fiind amintite recursuri retrase în cazurile Hrebenciuc sau Sebastian Ghiţă. Pentru cei de la SIJ, Tudoran este acum pacient  la spitalul Voila de luni bune.

A fost deschis un dosar în rem pentru trafic de influență și acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Este considerat suspect. Şi nu se întrevede vreo schimbare în perioada următoare.  Şi poate rămâne doar pacient până când se alege praful de suspiciunile ce planează asupra lui. Pentru că procurorii SIJ nu se grăbesc să verifice dacă diagnosticele sunt reale, nu au cerut evaluare medicală în cazul lui. Între Tudoran şi şeful SIJ există un punct de intersecţie mai vechi: Nicolae Marin l-a trimis în judecată pe Puiu Popoviciu, în afacerea Băneasa, iar Tudoran l-a condamnat, confirmând rechizitoriul actualului şef SIJ.

×
Subiecte în articol: Corneliu Bogdan Tudoran
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close