Antena 3 CNN Actualitate Justiție Preşedintele Iohannis, obligat să desemneze un nou premier. Comunicatul CCR

Preşedintele Iohannis, obligat să desemneze un nou premier. Comunicatul CCR

Desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este neconstituţională, astfel că preşedintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze un nou prim-ministru, după decizia de azi a Curţii Constituţionale.

Preşedintele Iohannis, obligat să desemneze un nou premier. Comunicatul CCR
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    24 Feb 2020   •   16:13

În plus, noul premier trebuie să fie capabil să aibă o nouă majoritate, se arată în comunicatul CCR.

Curtea Constituţională: Există conflict între preşedintele Iohannis şi Parlament. Orban nu mai poate fi desemnat ca premier

Comunicatul CCR

În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.

În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin

Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close