Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procurorii CSM au motivat avizul negativ în cazul revocării lui Augustin Lazăr

Procurorii CSM au motivat avizul negativ în cazul revocării lui Augustin Lazăr

Procurorii CSM au motivat avizul negativ în cazul revocării lui Augustin Lazăr
22 Noi 2018   •   10:23

CSM a publicat joi motivarea avizului negativ dat propunerii de revocare a lui Augustin Lazar. Documentul are 80 de pagini.

Raportul ministrului Justiţiei privind activitatea managerială a procurorului general nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de Curtea Constituţională a României, arată Secţia pentru procurori a CSM.

„Curtea reaminteşte cu ocazia aceleiaşi analize că procurorii fac parte din autoritatea judecătorească, iar cu privire la aceştia legiuitorul constituant a dorit crearea unui statut care să le permită menţinerea unei echidistanţe faţă de activitatea puterii legislative sau executive", se menţionează în motivare.

Secţia pentru procurori consideră că legiuitorul constituant a ales să stabilească, în cuprinsul articolului 132 din Constituţie, exercitarea activităţii de către procurori sub autoritatea ministrului Justiţiei şi nu sub controlul acestuia, singura formă de control admisibilă fiind cea a controlului ierarhic.

„Între ministrul Justiţiei şi procurorii din cadrul Ministerului Public neexistând o formă de subordonare ierarhică, o colaborare între ministrul Justiţiei şi procurori fiind una inter-instituţională şi nu intra-instituţională, evaluarea activităţii acestora nu s-ar putea realiza decât prin intermediul unor persoane care să îndeplinească acelaşi tip de activitate analizată şi de Curtea Constituţională în decizia amintită, esenţa activităţii procurorului constând în aplicarea şi interpretarea juridică a legii şi în conducerea şi controlul activităţii de urmărire penală şi fiind independentă de activitatea ministrului Justiţiei sau a aparatului Ministerului Justiţiei”, notează Secţia pentru procurori, potrivit Agerpres.

Secția de procurori a CSM a dat aviz negativ pentru revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Scorul a fost de 5 la 1. Toți membrii au votat negativ, mai puțin ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.

×
Subiecte în articol: Augustin Lazar revocare aviz negativ
Parteneri
2 octombrie, Sărbătoare de Sfântul Ciprian, izbăvitorul de vrăji
x close