Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procurorul General al României cere CSM încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima

Procurorul General al României cere CSM încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima

Procurorul General al României cere CSM încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima
02 Feb 2017   •   15:36

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea codurilor penale şi graţierea.

" Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima", se arată în comunicatul remis presei.

În 16 ianuarie, Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima au fost numiţi secretari de stat în Ministerul Justiţiei, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Florin Iordache.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, pe 5 ianuarie, detaşarea în MJ a procurorului Oana Schmidt-Hăineală de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, începând cu data de 7 ianuarie, pentru o perioadă de trei ani.

De asemenea, Secţia a hotărât detaşarea în MJ a procurorului Constantin Sima de la Parchetul General, pe o perioadă de trei ani, începând cu 11 ianuarie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat joi că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar în prezent se efectuează acte procedurale.

"La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se arăta într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt Cristina Liţă a precizat, pentru AGERPRES, că Ministerul Justiţiei va transmite, în cursul zilei de joi, documentele solicitate de DNA privind elaborarea şi emiterea OUG de modificare a Codurilor penale şi proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse.

Ministerul Justiţiei primise miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea celor două acte normative.

Într-un comunicat transmis presei joi MJ arăta: "Faţă de acest demers, Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea MJ în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale", a precizat MJ.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close