Antena 3 CNN Actualitate Justiție Sorin Oprescu, interceptat pe holurile DNA. Vezi referatul procurorilor

Sorin Oprescu, interceptat pe holurile DNA. Vezi referatul procurorilor

Sorin Oprescu, interceptat pe holurile DNA. Vezi referatul procurorilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    07 Sep 2015   •   08:48
Sorin Oprescu ar fi pus la punct o întreaga reţea infracţională, pentru a obţine bani de pe urma contractelor acordate de Primăria Generală, se arată în referatului procurorilor DNA. 
 
Edilul ar fi deţinut şi un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat în timpul întâlnirilor în care primea mita şi care aveau loc chiar la el acasă. 
 
De asemenea, cel care l-a denunţat a povestit procurorilor că i-ar fi dat mită primarului Sorin Oprescu pentru a nu fi dat afară din instituţie. 
 
Reţeaua infracţională ar fi fost organizată de Oprescu încă din vara anului 2012. 
 
Anchetatorii susţin că Sorin Oprescu a fost filat şi ascultat chiar şi după ce a fost adus la sediul DNA pentru audieri. Primarul Capitalei a fost surprins într-o convorbire cu unul dintre denunţători, şi, potrivit referatului, discuţia dintre cei doi ar conţine detalii legate de flagrantul pus la cale de procurorii DNA.
 
 
OPRESCU, INTERCEPTAT PE HOLURILE DNA
După acest moment, inculpatul a început să-i adreseze întrebări lui (...), menite să afle dacă acesta din urmă, prezent în sediul D.N.A. când a ajuns Primarul, a reuşit să afle probatoriul existent. Astfel, după ce inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA a întrebat „Erau marcaţi?" şi, aflând că (...) nu cunoaşte această informaţie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: „Banii (...) ai venit să... doamna (.....) cu Groapa...", „De aia..", mai precis „De aia te-am chemat, cu Groapa... madam (.....) ..", încercând aşadar să determine suspectul să susţină că motivul sosirii sale în imobilul de la (.....) nu avea legătură cu vreo sumă de bani. 
Sursa: Referatul procurorilor 
 
 
Primarul general al Capitalei este acuzat că lua mită încă din 2012, se arată în referatul procurorilor. În total, în perioada 2013-2015, Oprescu ar fi primit, după aproximarea unuia dintre denunţători, 1.000.000 euro drept mită.
 
 
DNA: OPRESCU LUA MITĂ DIN 2012
În consecință, de la finalul anului 2012 (...) a solicitat sume de bani de la contractorii privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu C.C.P.B.P.B în numele inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA şi, din aceeaşi perioadă, a început să dea din aceste sume de bani Primarului, remiţându-i 90% din tot ceea ce încasa drept mită de la contractorii privaţi. 
Sursa: Referatul procurorilor
 
 
Procurorii mai spun că Sorin Oprescu primea banii chiar la el acasă. În timpul uneia dintre întâlniri ar fi primit 10.000 de euro într-o pungă de cadouri.
 
 
DNA: OPRESCU A PRIMIT ŞPAGA ÎNTR-O PUNGĂ 
Referitor la modul în care avea loc remiterea, (...) a învederat că prima dată după ce a luat mită, (...) a fost cea care i-a stabilit o întâlnire la (...) cu inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA. În ziua şi ora indicate de (...) (ora 22-23), Primarul a ajuns la acel imobil după (...), indicându-i celui din urmă să-şi lase telefoanele mobile în bucătărie. Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mită de 15.000 euro), într-o pungă de carton, tip pungă de cadou iar Primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună acolo să-i pună banii acolo, ceea ce (...) a şi făcut. Inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA a spus simplu „Mulţumesc", după care l-a întrebat pe (…) „Alte probleme?" şi, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat. 
Sursa: Referatul procurorilor
 
 
Potrivit referatului, pentru a nu fi interceptat când discuta cu diverse persoane despre bani, Sorin Oprescu avea în curtea locuinţei sale un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile. 
 
Mai exact, când discuţiile aveau loc în foişor, oamenii erau obligaţi de fiecare dată să îşi lase telefoanele deoparte, langa acel dispozitiv, susţin denunţătorii citaţi de procurori în dosar. 
 
 
DENUNŢĂTOR: OPRESCU AVEA APARATURĂ DE BRUIAJ
"Referitor la măsurile de precauţie ale inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, (...) a mai indicat că într-un foişor aflat în curtea imobilului de la (...) se află un aparat de aproximativ 100 x 75 cm în care sunt obligaţi să îşi lase telefoanele mobile atunci când discută în foişor. Despre acest aparat (...), zis "(...)" i-a spus că ar bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate".
Sursa: Referatul procurorilor 

Edilul Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA de luare de mită

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR şi apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, preşedintele PSD Bucureşti, funcţie din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în faţa lui Mircea Geoană competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului. 
 
În aprilie 2008, Oprescu a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu interceptari luare de mita
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close