Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tăriceanu, reacție dură după dezvăluirile din Comisia SRI: În ce sertar stă dosarul lui Iohannis?

Tăriceanu, reacție dură după dezvăluirile din Comisia SRI: În ce sertar stă dosarul lui Iohannis?

Tăriceanu, reacție dură după dezvăluirile din Comisia SRI: În ce sertar stă dosarul lui Iohannis?
03 Mai 2018   •   17:16

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, critică dur protocolul încheiat între SRI și ANI. Tăriceanu afirmă că Serviciul Român de Informații „și-a depășit cu mult atribuțiile legale ce ar trebui să privească strict chestiunile de securitate națională”, iar ANI „ a fost folosită ca armă politică”.

„Săptămânile acestea au fost puse la locul lor din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle care arată modul de operare al statului paralel. Recent, într-un articol apărut în presa centrală, se arată cum pe baza protocolului încheiat între SRI și ANI, această instituție a fost folosită ca armă politică.

Multe dintre aceste realități au fost dezvăluite și de ex-directorul ANI, Horia Georgescu, inclusiv informații concrete despre ordine primite pentru a face dosare unor oameni politici incomozi. Ca și în alte cazuri, așa-zisele informații trimise de SRI erau, în fapt, dosare deja făcute care urmau a fi puse la sertar sau instrumentate după cum dictau interesele statului paralel. În mod clar, prin astfel de acțiuni, SRI și-a depășit cu mult atribuțiile legale ce ar trebui să privească strict chestiunile de securitate națională.

Ceea ce mi-a atras atenția a fost că „dosarele" rezultate în baza protocolului SRI-ANI i-au vizat inclusiv pe actualul președinte Klaus Iohannis și pe actualul șef al SRI, Eduard Hellvig. SRI a trimis la ANI informații despre cei doi care cu siguranță au fost transformate în dosare. Subliniez că mi se pare mai puțin important numele celor doi și mult mai important un mod de operare, în care statul paralel le face dosare tuturor celor care acced în poziții cheie din stat, ulterior utilizând aceste dosare atunci când interesele o cer, interese care nu au nimic de-a face cu interesele reale ale României.

Câteva întrebări legitime la care trebuie răspuns:

· SRI a transmis astfel de informații despre Klaus Iohannis și Eduard Hellvig și altor instituții în afara ANI, mă gândesc în special la DNA? Cu alte cuvinte, este posibil ca președintele Iohannis și actualul director al SRI să fie vizați în dosare care stau acum la sertar? Ținând cont de modul de operare de până acum al statului paralel, nu m-ar mira să fie așa.

· În baza căror prevederi legale, SRI a furnizat ANI informații care nu aveau legătură cu chestiuni ce privesc siguranța națională?

· Care este numărul de dosare realizate de ANI în urma informațiilor primite de la SRI? Mă tem că numărul este unul foarte mare și arată modalitatea în care ANI a fost folosită ca armă politică, iar opinia publică are dreptul să afle numărul clar.

Ca Președinte al Senatului pun aceste întrebări și ridic problema protocolului SRI-ANI pentru că sunt convins că fără a destructura statul paralel, România nu poate să meargă înainte. Atât timp cât instituții ca DNA sau ANI sunt folosite ca arme politice, România va rămâne blocată într-un cerc vicios al neîncrederii și instabilității”, spune Călin Popescu Tăriceanu, într-o postare pe Facebook

×
Subiecte în articol: Tariceanu comisia SRI Klaus Iohannis
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close