Antena 3 CNN Actualitate Kelemen Hunor: S-ar putea ajunge la „tensiuni şi conflicte“ în chestiunea UMF Târgu Mureş

Kelemen Hunor: S-ar putea ajunge la „tensiuni şi conflicte“ în chestiunea UMF Târgu Mureş

Kelemen Hunor: S-ar putea ajunge la „tensiuni şi conflicte“ în chestiunea UMF Târgu Mureş
Sursa foto: Foto: Mediafax
12 Mai 2012   •   19:28

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că blocarea înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea genera unele tensiuni şi conflicte şi a acuzat justiţia că ia decizii împotriva legii, informează Agerpres.
   
„Eu sunt îngrijorat. Dacă guvernul USL merge înainte în această direcţie şi cu acest ritm, şi justiţia nu apără legile existente şi nu apără aplicarea legilor, ci ia hotărâri care mai mult instigă la nerespectarea legilor în vigoare, atunci sigur că se poate ajunge în foarte scurt timp la nişte tensiuni şi conflicte şi la o situaţie care, din punct de vedere politic, va lăsa urme destul de grave. Mă refer la decizia Curţii de Apel Mureş, care într-o săptămână a dat două decizii foarte discutabile şi ambele decizii nu sunt pentru aplicarea legii învăţământului, ci pentru neaplicarea legii învăţământului. Deci justiţia dă hotărâri împotriva legii; nu putem accepta aşa ceva“, a declarat Kelemen.
   
Liderul UDMR este de părere că decizia guvernului Ponta de a retrage recursul formulat de fostul Executiv este una greşită şi că aceia care contestă acest drept nu au o dispută cu UDMR, ci cu maghiarii din România.
   
„Noi cerem drepturi pentru minoritatea naţională, şi nu pentru UDMR. Dreptul de a învăţa în limba maternă şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie nu este pentru mine, eu nu mai vreau să fac o facultate, nu eu trebuie să învăţ în limba maghiară. Nu pentru conducerea UDMR cerem noi drepturi, ci pentru minoritatea naţională. Cel care contestă aceste drepturi şi vrea să retragă drepturile câştigate nu are nicio dispută cu UDMR, are o dispută cu maghiarii din România şi acest lucru, din punctul nostru de vedere, este atât de clar încât nici n-ar trebui să discutăm despre aşa ceva - şi nu este clar pentru noi, este clar pentru fiecare maghiar din România“, a adăugat preşedintele Uniunii.

Kelemen Hunor a fost prezent sâmbătă, la Bistriţa, la lansarea candidaţilor UDMR pentru alegerile locale din judeţul Bistriţa-Năsăud.


×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close