Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis a promulgat: întărirea Poliției. Inițiativa legislativă a fost a PSD

Klaus Iohannis a promulgat: întărirea Poliției. Inițiativa legislativă a fost a PSD

Klaus Iohannis a promulgat: întărirea Poliției. Inițiativa legislativă a fost a PSD
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Oct 2019   •   19:41

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Legea care prevede atribuţii extinse pentru Poliţie şi Jandarmerie a fost iniţiată de parlamentarii PSD Florin Iordache şi Carmen Dan. Actul normativ a fost sesizat la CCR de USR şi PNL, însă Curtea a respins această sesizare.

Prin această lege, poliţiştii obţin atribuţii sporite în misiune. Prevederile legii includ şi amendarea celor care refuză să se legitimeze în faţa poliţiştilor.

Potrivit prevederilor, poliţiştii pot să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor ce fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale.

Poliţistul este obligat sa permită persoanei, aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare.

"În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/ sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole", se mai arată în lege.

×
Subiecte în articol: Iohannis Politie PSD Klaus Iohannis
Parteneri
Anunț important pentru români: ”Prețul polițelor RCA nu va crește”
x close