Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, anunțul momentului pentru toți românii: "Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate"

Klaus Iohannis, anunțul momentului pentru toți românii: "Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate"

Președintele României, Klaus Iohannis, susține la această oră prima conferință de presă de la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, anunțul momentului pentru toți românii: "Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate"
Sursa foto: presidency.ro
de Gabriel Dano    |    05 Iul 2022   •   17:47

Klaus Iohannis susţine, marţi, începând cu ora 18,00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Anunțul a fost făcut de Administrația prezidențială.

Puteți urmări conferința lui Klaus Iohannis în direct pe Antena 3 și pe www.antena3.ro.

Anunțul privind conferința lui Klaus Iohannis vine după ce Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal care va aduce o mulțime de scumpiri pentru români Guvernul scumpeşte ciorba, friptura, ţigările, sucurile cu zahăr. Creşte şi impozitul pentru case. Unele dintre scumpiri vor intra în vigoare chiar de la 1 august, în timp ce restul se vor aplica din prima zi a anului viitor.

Iată principalele declarații ale președintelui:

- Ne amintim cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România pentru România la Summit-ul NATO de la Madrid și la Consiliul European de la Bruxelles. Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit că România este un actor foarte implicat în politica europeană și de securitate.

- Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate, din motive foarte simple. Am avut criza economică din 2009 - 2011 unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România.

- Guvernul alocăm bani suficienți pentru investiții - avem mare noroc că dispunem și de fonduri europene substanțiale. Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive.

- Trebuie să înțelegem că situația este complexă: criza energetică nu s-a încheiat, se vorbește de o criză a alimentelor, care poate pe noi nu ne afectează direct, însă dacă prețurile în plan global cresc, rezultatul va fi același și la noi. Este important să ne pregătim pentru aceste vremuri care în continuare complicate.

- Libertatea presei, independența justiției sunt elemente de bază într-o democrație. Eu cred în ele, m-am implicat pentru ele, le-am promovat. Am ajuns într-un punct în care putem să spunem că presa este liberă. Nu am comentat niciodată hotărâri ale justiției.

Despre pachetul de legi privind securitatea națională

- De mine nu va trece nicio lege care conține prevederi care nu respectă principiile e bază după care vrem să funcționăm. Să nu credeți cumva că eu cenzurez drafturi de legi înainte să intre într-un circuit de avizare

Despre posibilitatea să fie succesorul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg

- Dacă mi s-a face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică.

Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Această opinie a mea nu am exprimat-o doar acum. Este o opinie pe care am exprimat-o în repetate rânduri, fiindcă au mai fost încercări de modificare în aceste domenii. Taxa de solidaritate nu mi se  pare corectă ca principiu, iar cota unică nu este cel mai bun mod sau cel mai modern mod de a impozita, dar pentru un sistem care nu este digitalizat ca al nostru are certe avantaje practice.

În câteva zile, Guvernul va crește TVA-ul pentru mai multe produse și servicii

Băuturile cu zahăr, dar și berea fără alcool vor avea un TVA de 19%. Ceea ce înseamnă că o sticlă cu suc se va scumpi cu cu 10%. O sticlă la jumătate va fi 4,40, în loc de 4 lei. O bere fără alcool va fi aproape 4 lei, se va scumpi cu 35 de bani.

Cazarea la hotel va fi și ea mai scumpă. TVA-ul va crește de la 5% la 9%. Asta înseamnă că pentru o noapte de cazare vom 210 lei pe noapte, în loc de 200 de lei - 210 lei.

Masa la restaurant se va scumpi și ea pentru că va crește TVA de la 5 la 9%. Toate acestea vor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

De la 1 august creşte acciza pentru ţigări cu 31 de lei şi, astfel, un pachet de ţigări ar putea fi cu 60 de bani mai mult.

De anul viitor, va crește și impozitul pe case pentru că vom plăti impozitul în funcție de valoarea locuinței din grilă notarială și va fi actualizat în fiecare an. Dacă valoarea casei noastre va avea o valoare mai mare atunci vom plăti tot mai mult.

Concret, cine plătea pentru 2 camere, în sectorul 1 din Capitală, un impozit de 150 de lei. De la 1 ianuarie va plăti 240 de lei, o creștere de 60%.

Tot în pachetul fiscal sunt modificări de TVA și pentru apartamente

Pentru locuințele care depășesc 120 de mp care valorează mai mult de 600.000 de lei, TVA-u va fi de 19%, în loc de 5% cât este acum. Asta înseamnă că un apartament de 140.000 de euro va fi mai scump cu 21.000 de euro.

Vor crește impozitele și pentru jocurile de noroc până la 40%. De exemplu, pentru un profit de până la 3000 de lei, veți plăti impozit de 10%, iar pe sumele ce depășesc 10.000 de lei, impozitul va fi de 40%. tot de anul viitor.

Toate aceste măsuri urmează să fie publicate de ministerul finanțelor în dezbatere publică pentru a fi aprobate de guvern.

Cu cât va crește prețul țigărilor

”În vederea respectării cerinței prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE și pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, se propune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, precum și adoptarea unui nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigarete ținând cont de necesitatea respectării legislației unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare și asigurarea predictibilității fiscale necesară sectorului.

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close