Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca vaccinaţii să meargă la restaurante şi concerte: "Va trebui să examinăm foarte atent acest lucru"

Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca vaccinaţii să meargă la restaurante şi concerte: "Va trebui să examinăm foarte atent acest lucru"

Președintele Klaus Iohannis nu a avut un răspuns tranșant, marți seara, când a fost întrebat de reporterul Antena 3 dacă susține ideea, vehiculată în spațiul public, ca anumite activități să fie accesibile cetățenilor în funcție de certificatul de vaccinare.

Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca vaccinaţii să meargă la restaurante şi concerte: "Va trebui să examinăm foarte atent acest lucru"
de Adrian Iclozan    |    27 Apr 2021   •   19:24

În contextul în care Parlamentul European decide, miercuri, în privința certificatului de vaccinare, Iohannis a fost întrebat dacă îşi păstrează atitudinea reticentă faţă de un astfel de document.

"Am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem face discriminare pe bază vaccinare, nu cred că putem împărți cetățenii europeni în două categorii, unii să meargă, alții să nu meargă în concediu. Sunt drepturi garantate pentru toată lumea.

Certificatul poate fi folosit pentru motive medicale. Dacă vreți să mergeți în concediu într-o țară şi aveți certificat - pe care scrie că sunteți vaccinat, că aveți test COVID negativ sau că v-aţi vindecat de COVID - probabil că puteți intra în acea ţară fără formalități şi carantină...

Iohannis: Cei care nu au certificat vor putea călători în Europa, cu respectarea restricțiilor din statul de destinație

Nu putem folosi certificatul pentru a îngrădi libertatea de mişcare. Dacă o persoană nu are certificat, nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa.

Are voie, dar trebuie să respecte restricțiile în vigoare pentru persoane în statul respectiv. Să-l folosim pentru motive medicale, să nu facem din el un instrument al discriminării", a răspuns Klaus Iohannis.

Reporter: "Exact asta voiam să lămuresc. A apărut ideea că se vor deschide posibilități de a merge la festivaluri și la restaurant pe baza certificatului. Deci, va îngrădi sau nu?"

"Aceste lucruri vor trebui analizate atent şi ne vom exprima asupra acestei chestiuni", a spus șeful statului.

×
Subiecte în articol: certificat de vaccinare Klaus Iohannis
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close